) Najlepši Božićni Sajmovi Širom Evrope | AutobuskiPrevoz.com
-

Najlepši Božićni Sajmovi Širom Evrope

07/12/2018
Najlepši Božićni Sajmovi Širom Evrope


Širom Evrope ali i u svetu organizuju se božićni sajmovi gde se uz zvuke prazničnih pesama, najslađih slatkiša i kuvanog vina provodi najlepše vreme u godini.

Neki od ovih sajmova postoje još od srednjeg veka, a sada, i posle toliko vremena i dalje su atraktivni za turiste. Većina njih uglavnom traje od kraja novembra pa sve do katoličkog Božića, odnosno do Nove godine, međutim ima i onih koji su za posetioce otvoreni sve do pravoslavnog Božića.

Mi smo rešili da izdvojimo za vas nekoliko najlepših sajmova u Evropi, neki su čak veoma blizu, te možete početi da pakujete kofere.

Predstavljamo vam 8 božićnih sajmova koji će vas zasigurno oduševiti:

Božićni sajam Budimpešta



Božićni sajam u Budimpešti počinje 24. novembra i traje sve do 1. januara, a održava se na Vorosmarti trgu. Niz drvenih tezgi postavljene su u samom srcu grada, gde posetioci mogu da razgledaju, biraju i kupuju odeću, različite predmete, grnčariju, nakit.

Pomešani mirisi hrane šire se duž celog trga, pa mališani i odrasli jedva čeaju da probaju različite vrste slatkiša, od bombona, preko lizalica, vafla i palačinki, ali i specijaltitete njihove tradicionalne kuhinje.

Održava se i kulturni i zabavni program, takmičenje u kićenju jelki je postalo tradicionalno i nešto što turisti obožavaju.

Na sredini trga svake godine se postavlja klizalište, a nešto dalje i lutkarsko pozorište za mališane. Najzaslužnija za bajkovit izgled grada je spektakularna rasveta koja izgleda prelepo, naročito noću. Najpovoljnije autobuske karte za Budimpeštu možete pronaći ovde.

Božićni sajam Beč



Bečki božićni sajam, poznat kao Kristkindlmark, svake godine poseti oko tri miliona ljudi, a tradicionalno se održava od 21. novembra do 26. decembra i smešten je ispred Gradske skupštine.

Sajam postoji od 1975. godine, a važi za jedan od najlepših u Evropi. Tokom ovog sajma, Beč je najlepši jer se svuda širi miris cimeta, a svuda se čuju božićne pesme.

Od tada je prošlo nešto više od 40 godina a štandovi na Rathausplacu postali su mali grad, koji je okićen veličanstvenom rasvetom.

Mirisne arome cimeta i božićne pesme horova se sa ovog vašara Na sajmu ima više od 150 štandova gde se može pronaći sve, od božićnih ukrasa, preko suvenira, kuvanog vina, domaćih medenjaka, punča, do nakita i ručno rađene odeće.

No, osim ovog u Beču se organizuje još oko 40 sajmova na kojima se uoči novogodišnjih praznika otvaraju tezge i mnogi su tematski poput zelenih, dečjih, kulinarskih i slično, pa turisti moraju izdvojiti par dana kako bi stigli sve da obiđu.

Ukoliko želite da posetite Beč, ne zaboravite da autobuske karte za Beč možete pronaći na ovom linku.

Božićni sajam Berlin



Božićnih sajmova u Berlinu ima puno, ali turistima su uglavnom najprivlačniji oni u samom centru grada. Sajmovi uglavnom počinju od 26. novembra i traju do novogodišnje noći, a trenutno je najposećeniji sajam kod Memorijalne crkve cara Vilhema.

Pozitivno raspoloženje počinje još prepodne, kada tezge počinju da se pune raznovrsnim proizvodima, i traje sve do uveče.

Predivna atmosfera i prizori svakog ostave bez daha, ali i fenomenlna hrana. Turisti obavezno probaju čuvene nemačke kobasice koje jedu s nogu, što svemu daje dodatnu čar, a vole i da se zaslade medenjacima i kolačićima od marcipana. Animatori su raspoređeni duž ulice, može se čuti i muzika, ali i horovi koji nastupaju.

No ipak najveća zabava za mališane, smeštena je malo dalje, na Aleksanderplacu, gde ima mnoštvo aktivnosti za najmlađe.

Na ovom sajtu takođe možete pronaći i najjeftinije autobuske karte do Berlina klikom ovde.

Božićni sajam Drezden



Najstariji božićni sajam u Nemačkoj organizuje se u Drezdenu i datira još iz 1434. godine. Poznat je po nazivu Strizelmarkt, koji je dobio po božićnom kolaču Striezel. Sajam se organizuje između 24. novembra do 24. decembra, no datum je često zbog vremenskih uslova podložan promeni.

Sajmovi su smešteni na čak 11 lokacija, a praznični zvuci ispunjavaju čitav grad.

 U gradu se organizuje niz kulturnih i zabavnih manifestacija, u gradskom pozorištu se izvode božićne predstave, muzeji organizuju specijalne izložbe, a brodovi ukrašeni raznobojnim lampionima plove rekom Elbom.

Nezaobilazne i visoke drvene piramide sa figurama koje predstavljaju poznate istorijske ličnosti, ali i likove iz bajki, a tradicija izrade ovih figurica stara je dva veka.

Drezden ima i dugu tradiciju pravljenja kolača "štolen" (Christstollen) sa suvim grožđem, pa je to nešto što se obavezno mora probati. Svuda su dostupne i neizostavne kobasice, slatke poslastice i ostala tradicionalna jela i specijaliteta.

Ukoliko planirate putovanje u Drezden tokom ovog praznika ili nekim drugim razlogom, najpovoljnije autobuske karte za Drezden možete pronaći ovde.

Božićni sajam London



Veliki je broj božićnih sajmova u Londonu, ali najpoznatiji i najposećeniji je Winter Wonderland u Hyde parku. Održava se od 21. novembra do 3. januara, a bogat je najrazličitijim atrakcijama i manifestacijama koje tursiti obožavaju.

U preko 200 drvenih kabina mogu se kupiti ručno izrađeni božićni pokloni i dekoracije, odeća po pristupačnim cenama, raznovrsni suveniri i još mnogo toga. Sve je lepo dekorisano i osvetljeno, pa to ovom gradu daje poseban duh u ovo doba godine.

Još jedan razlog zbog kojeg turisti hrle u London tokom božićnog sajma jesu najrazličitiji gurmanski specijaliteti, od bogatih oboka, do slatkiša i domaćih kolača.

Najveće atrakcije u zimskom parku su najveće britansko klizalište, cirkus ali i panoramski točak.

Božićni sajam Prag



Pošto je Prag jedan od najočuvanijih gradova u Evropi, božićni sajmovi mu daju posebnu čar. Kao i u većini velikih gradova u Evropi, ovaj sajam se obeležava od sredine novembra i traje sve do katoličkog božića 25. decembra.

U Pragu postoje i atrakcije koje su posebno zanimljive tokom božićnih praznika, grad je tada specijalno dekorisan, organizuju pozorišne predstave, dok se na ulicama ljudi vesele uz tradicionalne igre..

U toku božićnog sajma duž celog grada okićene su jelke, a postavljene su i tezge na kojima se može kupiti sve i svašta. Od suvenira i božićnih ukrasa, preko ušećerenih poslastica, karamela, pića pa do odeće.

Dva glavna božićna sajma održavaju se na Vaclavskom trgu i na Starom gradskom trgu, a u gradu ih ima još nekoliko.

Jeftine autobuske karte iz Srbije za Prag možete pronaći na ovom linku.

Božićni sajam Strazbur



Najstariji i najpoznatiji božićni sajam u Francuskoj smešten je u Strazburu, a poznat je pod nazivom "Marše de Noel", koji se u blizini gradske katedrale održava još od 1570. godine.

Centar grada je u vreme božićnog sajma predivno okićen i osvjetljen, a ulice su prekrivene brojnim štandovima na kojima se može naći gastronomska i suvenirska ponuda tipična za ovaj grad i ovo doba godine. Turisti na trgu vole da pojednu tradicionalne kulinarske specijalitete, ali i kuvano vino.

Osim kuvanog vina, posetioci sajma žele mogu da probaju i tradicionalni vrući sok od pomorandže sa začinima.

Katedrala u Strazburu, ali i njena okolina je uvek bila mesto svih božićnih događanja. To je gotičko zdanje, a zbog svog izgleda daje ovom sajmu posebnu čar.

Ukoliko planirate da posetite Strazbur za vreme Božića ili nekom drugom prilikom, najjeftinije autobuske karte iz Srbije do Strazbura možete pronaći na ovom linku.

Božićni sajam Zagreb

Jedan od najlepših božićnih sajmova održava se u Hrvatskoj, a 2015. je pobedio u kategoriji “Najbolji evropski božićni market”. Upravo ovo je razlog što sve veći broj turista odlazi u Zagreb pred Novu godinu jer ima šta i da vidi. Sajam počinje 1. decembra i traje sve do 6. januara, a smešten je u nekoliko glavnih ulica.

U ovo vreme Zagreb je prelep, naročito ako padne sneg i pomeša se sa mirisom medenjaka i zvucima božićne muzike. Svuda u centru grada postavljene su drvene kućice sa suvenirima, božićnim ukrasima, liciderskim srcima, snežnim kuglicama, pletenim kapama i rukavicama, ali izvanrednom hranom , rakijama i vinima.

Svake godine ovde se organizuje niz koncerata, predstava i kulturnih dešavanja , a čak i muzeji postanu mesto koje odiše božićnim raspoloženjem. Mališani naročito vole da odlaze do Trga Kralja Tomislava jer se postavlja se ogromno klizalište.

Božićni sajam u Zagrebu je odlična prilika za ljude iz Srbije koji nemaju finansijske mogućnosti da odu u London ili Beč jer je blizu, a ni malo ne zaostaje za ostalim sajmovima u Evropi.