) | AutobuskiPrevoz.com
-

Posetite Ohrid - biser Makedonije

14/06/2019
Posetite Ohrid - biser Makedonije

Ukoliko planirate letovanje ili želite da napravite kratak predah od brojnih svakodnevnih obaveza, a još uvek niste sigurni gde biste želeli da idete imamo odličan predlog za vas.

Nije more, a pruža uživanje u kristalno čistoj vodi, nije planina, a nudi obilazak šuma i prirodnog rezervata sa brojnim retkim vrstama... Pitate se  o čemu je reč? Ako do sada niste pogodili u pitanju je Ohrid i prelepo Ohridsko jezero.

autobuske_karte_za_ohrid.jpg

Ohrid je jedan od najlepših makednoskih gradova i letnji turistički centar zemlje. Od Beograda je udaljen oko 600 km. Smešten u jugozapadnom delu Makedonije, ovaj grad  često nazivaju dušom Balkana i kolevkom slovenske pismenosti. Od glavnog grada, Skoplja, udaljen je svega 170 km. Za sve ljude koji žele jedinstven i nezaboravan odmor ova destinacija je odličan izbor. Tu je napravljen idealan spoj prirodnih lepota, bogate istorije, kulture i pristupačnih cena i ljubaznih ugostitelja. Od 1979. godine Ohridsko jezero postaje deo UNESCO-ve svetske kulturne baštine. 


Zašto baš Ohrid?

Priroda je bila darovita kad su Ohrid i Ohridsko jezero u pitanju. Smešteno na čak 350 kvadratnih metara, sa dubinom od 286 metara, predstavlja jedno od najvećih jezera u Evropi i pravi raj za sve koji žele da se u miru i tišini odmore, opuste i prepuste istinskom uživanju. Okruženo prelepom planinom, Galičicom, koja ima i istoimeni nacionalni park Galičicu, nudi mogućnost aktivnog odmora, pa osim u kupanju i sunčanju možete uživati i u obilasku ovog prirodnog rezervata koje predstavlja stanište nekih od retkih biljnih i životinjskih vrsta Evrope. 

autobuskom_do_ohrida.jpg

Ohrid grad je pravi muzej na otvorenom, jedan od kulturno i istorijski najbogatijih gradova u Evropi. U njemu je nekada postojalo čak 365 crkava, za svaki dan u godini po jedna, ali su tokom istorije one rušene, grad je razaran, pa ih danas ima znatno manje. Drevni grad Ohrid je sagrađen u obliku amfiteatara, sa velikim brojem tradicionalnih kuća sa kojih se pruža prelep pogled na Ohridsko jezero.

Obale samog jezera su uređene, a voda je kristalno čista, zbog čega se svake godine sve veći broj turista odlučuje da svoj godišnji odmor umesto na moru provede na Ohridskom jezeru. O čistoći i boji jezera govori i činjenica da se providi do dubine od čak 22 metra, što predstavlja pravu retkost kad su jezera u pitanju. Duž jezera su uređena šetališta, parkovi, dečije igraonice kao i brojni restorani, što nudi mogućnost da na ovom jezeru uživate jednako kao u nekom primorskom mestu. 

Šta obići u Ohridu?

Ohrid je grad bogate kulture i istorije. Šetnja kroz stari grad je neizostavan deo obilaska i predstavlja izuzetno iskustvo. Šetajući starim ulicama imaćete utisak da se krećete kroz vekove. U starom delu grada nalazi se prelep bazar sa pijacom, hamamom i česmom, a tu možete pazariti i neke od prirodnih ručnih radova u malim zanatskim radnjicama. Ne propustite priliku da kupite neki komad nakita koji je ručno izrađen od čuvenih ohridskih bisera, a možete posetiti i neku od mnogobrojnih radionica starih zanata poput duboreza, slikanja vizantijskih ikona, proizvodnje predmeta od kože i još mnogo toga. Čuveni ohridski biseri nastaju od sedefa endemske školjke, čije je prirodno stanište jedino i isključivo Ohridsko jezero. Upravo zbog toga ovo predstavlja trajan i veoma cenjen suvenir i poklon. 

autobuski_prevoz_do_ohrida.jpg

Tvrđava Cara Samuila, sagrađena na prelazu između 9. i 10. veka, dobila je ime po poznatom bugarskom caru, koji je tu živeo i sagradio ovu velelepnu građevinu koja okružuje ceo Ohrid. Ona postoji i danas, pa ukoliko se nađete u Ohridu nikako ne propustite priliku da je posetite. Sa nje se pruža prelep pogled na čitav grad. Osim ove tvrđave tu je i antičnko pozorište, episkopska bazilika, kao iveliki broj starih prelepih crkava. Neke od njih su Crkva Svetog Klimenta, Crkva Svete Sofije, Crkva Bogorodice Perivlepte, Manastir Sveti Jovan Kaneo, Manastir Sveti Naum i mnogi drugi. Sakralni spomenici u Ohridu nisu samo hrišćanske crkve, već postoji i niz džamija, koje su nastale u vreme turske vladavine, kad su pravoslavne crkve preobražene u džamije. Najveća i najpoznatija džamija u Ohridu jeste Ali pašina džamija. 

U zavisnosti od toga šta biste želeli da vidite i na koji način možete da raspodelite svoje vreme, organizujte se tako da možete da obiđete bar deo onog što Ohrid može da vam ponudi. Najlepše arhitektonske građevine smeštene su pretežno u starom delu grada, a da biste ih sve obišli potreban vam je sigurno jedan ceo dan. 

Osim ovog, ono što je turistima zanimljivo i veoma posećeno, jeste radionica za ručnu izradu papira, kojoj potpuno besplatno možete pristutvovati i uživati u demonstraciji ove već zaboravljene, a vrlo interesantne veštine. Tu ćete videti i autentičnu repliku Gutenbergove prese, koja služi da se na njoj mogu odštampati suveniri po simboličnoj ceni. 

autobuski_prevoz_ohridsko_jezero.jpg

Još jedna zanimljivost koju ne treba propustiti jeste i čuveni Zaliv kostiju, arheološki muzej koji se nalazi u blizini grada. Zaliv kostiju je zapravo rekonstruisano praistorijsko naselje i izložba predmeta pronađenih u talasima. Ono predstavlja vrlo interesantnu postavku za turiste iako to nije realno naselje kakvo je bilo.

Nakon što obiđete sve istorijske i kulturne spomenike i lokalitete prepustite se uživanju u prelopom Ohridskom jezeru, kupajte se, sunčajte i uživajte u nekom od preukusnih makedonskih specijaliteta. Posetite male konobe smeštene na obali ovog prelepog jezera,  probajte specijalitete od ribe i ne propustite tradicinalna makedonska jela poput jela gravče na tavče, turli tava, lutenica, banica-zelnik i mnoga druga.  

Ako je sve ovo bilo dovoljno da vas ubedi da je vaša sledeća destinacija za putovanje upravo Ohrid, onda vam ne preostaje ništa drugo do da rezervišete svoju autobusku kartu do Ohrida i da se provedete kao nikada do sada.