) 3 neverovatne činjenice o Amsterdamu | AutobuskiPrevoz.com
-

3 neverovatne činjenice o Amsterdamu

26/10/2018
3 neverovatne činjenice o Amsterdamu

Amsterdam je 2017. godine proglašen najboljim gradom na svetu za firme koje se bave Informacionim tehnologijama a već sada su u ovom gradu mogu naći kancelariji giganata kao što su Booking.com, Netflix, Tesla, IBM, Deloitte i drugih velikana.

Verovatno ste do sada čuli da Amsterdam krase kanali, bicikli, mnoge znamenitosti i dostupnost marihuane (iako je po zakonu zabranjena osim u coffeshopovima).

Sada želimo da vam predstavimo i neke vrlo interesantne podatke zbog kojih ćete verovatno još više zavoleti ovaj grad.

1. Amsterdam gоdišnje poseti 20 puta više ljudi nego što je stanovnika


Amsterdam je po poslednjoj statistici iz 2015. godine imao 821,752‌ stanovnika dok je u istoj godini imao neverovatnih 18,3 miliona turista.

U ovu računicu uračunati su putnici, oni koji svraćaju na jedan dan kao i stanovnici Holandije iz unutrašnjosti koji dolaze u posetu Amsterdamu.

Koliko je pitanje turista u Amsterdamu značajno za Holandiju govore i dodatni porezi koje Holandija planira da uvede turistima koji će posetiti ovaj grad a koji će iznositi oko 10 € za one koji budu odsedali u hotelima, putem AirBnb-a ili nekog drugog bread & breakfast načina boravka.

Drugi važan podatak jeste trend rasta turista u Amsterdamu za koji se očekuje da će dostići čak 23 miliona turista godišnje u narednih par godina što je izazov za ovaj grad kako bi sa jedne strane sačuvao lokalno stanovništvo i iskoristio benefite turizma i omogućiti sjajno iskustvo turistima koji mnogo očekuju od ovog grada.


2. Tesla automobil postaje standard među Taxi vozačima


Od kada se pojavio Teslin električni automobil, nastala je prava pomama za ovim automobilom. Davane su mnoge crne prognoze o budućnosti ove kompanije dok Elon Musk, koji je na čelu ove kompanije, nije ubedio javnost da je budućnost zapravo vrlo svetla.

Pravi primer takve budućnosti jeste prizor koji ćete imati ukoliko posetite ovaj grad. U odnosu na standardna taxi vozila koja možete videti u svim drugim evropskim gradovima, Tesla je automobil koji je zadužen za taxiranje u Amsterdamu i ovaj trend samo raste iz godine u godinu.

Tih, praktično nečujan i elegantan su razlozi zbog koji bi prosečna osoba kupila ovaj automobil ali je činjenica da ga pokrenuću baterije a ne gorivo glavni razlog zbog kojeg bi taksisti kupili baš Teslu.

Amsterdam je opremljen stanicama za punjenje baterija gde su cene punjenja više od 50% jeftinije nego u slučaju dolaska na benzinsku stanicu i točenje goriva. Oni koji su iskoristili priliku i kupili Tesla automobil pre 2017. godine dobili su punjenje baterija svog automobila potpuno besplatno, doživotno.


3. Čak 25,000 bicikala upadne u kanal dok se tek 8,000 izvuče



U Amsterdamu bi trebalo više da motrite na bicikle nego na automobile jer postoji veća verovatnoća da vas zakači bicikl koji prolazi pored vas nego udari automobil na ulici.

Istina je da u ovom gradu zaista ima mnogo biciklista i to je glavno sredstvo transporta kako lokalaca tako i turista koji žele da se osete kao pravi stanovnici.

Ukoliko pak niste planirali da biciklom dođete do ovog grada već autobusom, autobuske karte do Amsterdama možete pronaći po najpovoljnijim cenama na ovom linku.

Ovaj spisak bi se lako mogao proširiti na više od 20 zanimljivosti o Amsterdamu ali vam prepuštamo da lično posetite ovaj grad i na svoj način ostanete zadivljenim onim što Amsterdam može da ponudi.

Srećan put!