) 3 nezaobilazne destinacije u Nemačkoj | AutobuskiPrevoz.com
-

3 nezaobilazne destinacije u Nemačkoj

01/02/2021
3 nezaobilazne destinacije u Nemačkoj

Zemlja bogate istorije i kulture, autentične kuhinje, vrhunskog fudbala, veličanstvene arhitekture i još mnogih superlativa, Nemačka je jedna od omiljenih destinacija turista širom sveta. Sačinjava je 16 saveznih država, a kako je Nemačka druga u svetu imigraciona destinacija, odmah nakon SAD, kulturna raznolikost i unikatnost nemačkih regija je izrazita.

Osim što je kod nas česta destinacija za odlazak "preko", Nemačka je 2019. godine bila treće omiljeno odredište turistima iz Srbije. Ako planirate putovanje u Nemačku, ali još niste odlučili koje gradove biste trebalo da posetite, predstavljamo Vam 3 vrhunske turističke destinacije u Nemačkoj.

Berlin

Prestonica Nemačke je kulturni, naučni, politički i medijski centar, jedna od 16 saveznih država i jedan od najposećenijih gradova Evrope, poznat po svojoj arhitekturi, noćnom životu, festivalima, kao i kulturnom i nacionalnom raznovrsnošću stanovništva.

Berlin je intrigantan grad živopisne tradicije, potkulture i načina života koji je u suprotnosti s ostatkom Nemačke. Prepun umetnika, Berlin nudi zanimljive primere ulične umetnosti. Među glavnim znamenitostima Berlina obavezno posetite Branderbušku kapiju, sagrađenu davne 1791. godine, Bundestag - zgradu nemačkog parlamenta, kao i sedište nemačkog predsednika, dvorac Belvil, iz 18. veka.

Tu je i Museuminsel - Muzejsko ostrvo, na čijem se severnom delu nalazi kompleks pet najznačajnijih muzeja na svetu. Sagrađeni u vreme Pruske, ovi muziju danas su deo UNESCO svetske kulturne baštine.

Nezaobilazno mesto prilikom posete ovom gradu jesu ostaci Berlinskog zida srušenog 1989. godine, simbola hladnoratovske podele sveta na komunistički istok i kapitalistički zapad. U blizini se nalazi i Checkpoint Charlie - najpoznatiji granični prelaz u podeljenom Berlinu, poznat kao mesto gde je najveći broj ljudi izbeglo iz istočnog u zapadni Berlin, kao i mesto gde je zamalo izbio III svetski rat, kada je američki diplomata odbio da Nemcima pokaže svoje putne isprave prilikom prelaska iz u istočni Berlin kako bi pogledao operu. 

Autobuske karte za Berlin iz Beograda

U Berlinu se nude organizovane ture obilazaka bunkera, PVO kula i lokacija bežanja sa istoka na zapad, kao i poseta muzeju istočne tajne obeveštajne službe Štazi. Viktoriapark i Volkspark Friedrichshain su dva napoznatija parka u Berlinu gde možete da napravite piknik, a većina berlinskih lokala nude tradicionalno nemačko pivo i kobasice.

Čuvajte se kamenja spoticanja - preko 6000 kamenja širom grada nose imena jevrejskih žrtava uz objašnjenje šta su nacisti uradili sa njima. Tu je i Berlin Dungeon, interaktivna kuća straha koja Vas kroz 11 predstava vodi kroz mračnu stranu istorije Berlina. Naravno, Berlin nudi veliki broj festivala, koncerata, predstava, turističkih ruta i obilazaka, te će svako pronaći ono što ga interesuje.

Minhen

Dom najpoznatije pivnice na svetu, Hofbräuhaus, i Olimpija parka, sportskog centra sagrađenog za potrebe Olimpijskih igara 1972. godine. Na samo 100km, između Minhena i Štutgarta nalazi se Legoland, zabavni park napravljen od 50 miliona Lego kocki.

Minhen je poznat po fantastičnim građevinama, te tokom svoje posete obavezno obiđite arhitektonske lepote poput glavnog gradskog trga Marienplatz, crkva Frauenkirche, trg Odeonsplatz, palatu Leuchtenberg, park Hofgarten sa paviljonom boginje Dijane, kao i Siegestor, imitacija pariske trijumfalne kapije.

Ako tražite odličnu hranu, domaće pivo, ili prosto dobar noćni provod, svratite u Schwabing, deo grada poznat po mnogobrojnim lokalima.

Autobuske karte Beograd - Minhen

Prirodna oaza u sred grada, kineski toranj, hram u grčkom stilu, drvena zgrada od 4 sprata - sve to možete naći u Englischer Garten-u, najvećem urbanom parku u Evropi, površinski većem čak i od Hajd parka u Londonu i Central parka u Njujorku. U Minhenu možete da surfujete na reci, i pogledate javni trening čuvenog fudbalskog kluba Bajern.

Minhen je glavni grad regije Bavarske, poznate po fantastičnim dvorčevima koji se nalaze na takozvanoj "romantičnoj ruti" koja ukazuje na viteški, romantični srednji vek u Nemačkoj. Među najpoznatijim dvorčevima izgrađenim u oblasti Bavarskih Alpa su Nojšvanštajn, Linderhof, Herenhimze. 

Minhen je dom Oktoberfesta, šesnaestodnevni festival poznat po tradicionalnom nemačkom pivu i hrani.

Frankfurt

Poznat kao najmanja svetska metropola, Frankfurt se nalazi na jugozapadu Nemačke, u pokrajini Hesen i kroz njega protiče reka Majna. 

Ovaj grad je poznat po katedrali Svetog Vartolomeja - srednjovekovnoj crkvi koja predstavlja jedan od simbola ujedinjenja Nemačke. Tu je i Romer Rathaus, kompleks koji sačinjava devet srednjovekovnih kuća, kao i mozaici u obliku feniksa, simbola Frankfurta. 

Alte Oper, svetski poznata zgrada opere koja se nalazi u centru Frankfurta bilo je mesto prvih izvedbi mnogih čuvenih opera, poput Orfanove Karmine Burane. U gradu se nalazi i rodna kuća naučnika i filozofa Getea, kao i preko 20 muzeja.

Autobus Beograd Frankfurt

Iako je Frankfurt moderan grad, više od polovine gradske površine predstavljaju zaštićene zelene površine, a ovaj grad dom je i najvećeg botaničkog vrta u Nemačkoj, Palmengarten-a.

Frankfurt je takođe mesto održavanja najvećeg sajma knjiga na svetu, kao i najvećeg međunarodnog sajma automobila. Pri poseti ovom gradu neizostavno je da probate lokalnu hranu, čije su zvezde frankfurtske viršle, kao i Apfelwein, blago alkoholno piće od jabuke.

Zašto putovati u Nemačku?

Nemačka je idealna destinacija za sve one koji žele da imaju aktivan odmor, upoznaju kulturu države u koju putuju, ali i probaju fantastičnu lokalnu hranu. Autobuskim prevozom do Nemačke se stiže brzo, a povoljne cene autobuskih karata možete kupiti i online, u samo nekoliko klikova. 

U Nemačkoj ćete sigurno sresti nekoga ko priča naš jezik, ali i doživeti imerziju kultura, šarolikost umetničkih izražaja, i kontrast srednjovekovne i ratne, nasuprot moderne Nemačke.