) 3 top evropske destinacije za 2021. | AutobuskiPrevoz.com
-

3 top evropske destinacije za 2021.

03/02/2021
3 top evropske destinacije za 2021.

Putoholici polažu velike nade u 2021. godinu, željno iščekujući da upoznaju nove destinacije, jedinstvene kulture, bogatu istoriju i velelepnu arhitekturu evropskih i svetskih gradova. Ako želite da Vam ova godina ostane upamćena po putovanju u neki od najlepših gradova Evrope, predstavljamo Vam tri idealne destinacije za putovanje u 2021.

Pariz

Čuveni "grad svetlosti", grad umetnosti, boema, mode i parfema, grad ljubavi, grad koji je osvedočio nekim od ključnih događaja koji su krojili istoriju Evrope i sveta, čije su ulice iznedrile neke od najznačajnijih svetskih slikara, pisaca i filozofa, grad revolucije, bunta, grad nepresušne inspiracije, romantike, grad umetnika i sanjara.

Pariz je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu, kog je 2019. godine posetilo preko 30 miliona ljudi, skoro polovina ukupne populacije Francuske. Ova svetska metropola na svakom ćošku krije delić vekovne istorije, kulture i umetnosti, arhitektonska čuda i unikatne znamenitosti.

Francuska prestonica je krcata atrakcijama, i bili bi Vam potrebni meseci da upoznate upoznate i doživite istinski duh Pariza. Ipak, ako planirate putovanje u Pariz, postoji nekoliko mesta koja nikako ne smete da zaobiđete.

Ajfelov toranj

Simbol Pariza, ali i ljubavi, Ajfelov toranj sagrađen je 1889. godine za potrebe Svetske izložbe i trebalo je da bude srušen za 20 godina. Toranj je bio vrlo omražen od strane parižana, a i danas važi za jedno od najružnijih svetskih čuda. Ipak, Ajfelovu kulu danas godišnje poseti oko 7 miliona turista kako bi ručali u luksuznom restoranu na vrhu kule ili prosto uživali u pogledu na veličanstvenu panoramu Pariza.

Notr Dam

Legenda kaže da je tadašnji pariski biskup želeo za sebe najlepšu i najveću katedralu na svetu, i da je plan ove građevine iscrtao u blatu na mestu gde se danas nalazi Notr Dam. 

Katedrala predstavlja spoj nekoliko arhitektonskih stilova, a za svojih 850 godina postojanja preživela je mnoge pljačke, ratove i uništavanja, a 2019. pretrpela je veliki požar u kom su izgoreli krov i toranj. 

Luvr

Ako je Pariz grad umetnosti, onda je Luvr njegov centar. Dom francuskih kraljeva tokom 14. i 15. veka, Luvr je danas jedan od najposećenih muzeja na svetu, sa skoro 400 hiljada umetničkih dela. Dom čuvene Mona Lize, Luvr prati priča da Vam za obilazak celog muzeja nije dovoljan ceo dan. Na Vama je da proverite da li je ova urbana legenda zaista istina.

Monmartr

Za sve one koji žele da se upoznaju sa kulturom Pariza, Monmartr je pravo mesto. Nekada umetnički centar Pariza, Monmartr je danas dom uličnih slikara, autentičnih pariskih kafića i restorana, očuvane nekadašnje arhitekture grada, kao i najlepšeg pogleda na ceo Pariz.

U ovom delu grada nalazi se i Mulen Ruž, dom plesa kan-kan, muzike i zabave bogatih parižana. Zgrada je sagrađena u 19. veku, ali je 1915. godine skoro potpuno izgorela, nakon čega je delimično obnovljena.

Takođe, tokom svog boravka u Parizu nikako ne smete propustiti da posetite i Versaj, najlepši dvorac Evrope, najveći pariški trg - trg Sloge koji je Jelisejskim poljima, najluskuznijim i najpoznatijim bulevarom visoke mode spojen sa Trijumfalnom kapijom, slavolukom podignutim u 18. veku u čast svih palih boraca za slobodu Francuske. 

Pariz je idealna destinacija i za šopingholičare jer se širom grada nalaze buvljaci i šoping centri, a za one sa nešto dubljim džepom, francuska prestonica je puna šoping ulica sa prodavnicama najpoznatijih svetskih brendova. 

Autobuske karte Beograd Pariz

Cirih

Najveći grad Švajcarske diči se visokim životnim standardom, najpreciznijim satovima, kao i vrhunskom čokoladom i sirevima. Cirih i njegova okolina nude pregršt prirodnih lepota, turističkh atrakcija, kao i arhitektnoskih znamenitosti koje su neizostavne tokom osete ovom gradu.

Ciriško jezero

Cirih leži na istoimenom jezeru, kao i dve reke, a od Alpa je udaljen samo 30km. Sve ovo ga čini idealnom destinacijom za sve turiste koji žele da dožive i urbanu i netaknutu Švajcarsku. Neposredno uz jezero se nalazi i Muzej drveća Enea, otvoren 2010. godine, u kom se nalazi preko 2000 različitih vrsta.

Za ljubitelje prirode koji planiraju da obiđu Cirih u proleće ili leto, lokalna planina Itliberg je nezaobilazna stanica. Sa svojih 871m nadmorske visine, ova planina nudi fantastičan pogled na ceo grad, Ciriško jezero i švajcarski deo Alpa.

Crkve u Cirihu

Arhitektonske lepote Ciriha najviše se ogledaju u njenim crkava, među kojima su najpoznatije Grossmunster (gradska katedrala), Fraumunster (ženska crkva), i Svetog Petra.

Muzeji u Cirihu

U Cirihu se nalazi i jedan od najboljih umetničkih muzeja Evrope -Kunsthaus, u kom se nalaze dela čuvanih slikara kao što su Čarls Munk, Van Gog, Salvador Dali i Klod Mone. U Kunsthausu nalaze se dela impresionizma, post-impresionizma, moderne, surealizma i drugih umetničkih pravaca.

Tu je takođe i zoološki muzej, gde se nalazi oko milion životinja - čak i kosti dinosaurusa, muzej igračaka, kao i Ritberg, muzej sa eksponatima iz egzotičnih destinacija poput Azije, Afrike, Okeanije i Amerike.

Cirih je poznat i po šoping zonama, ulici crvenih fenjera Langštrase, prodavnicama čokolade, unikatnom zapadnom delu grada, Zurich West, gde su stari silosi, brodogradilišta, fabrike i industrijske hale pretvorene u noćne klubove, stanove, pozorišta, poslovne prostore i prodavnice. 

Beograd Cirih Autobus

U Cirihu ne smete zaobići i Kineski vrt, poklon Cirihu od kineskog grada Kunming u znak zahvalnosti zbog podrške tokom snabdevanja pijaćom vodom u tom gradu. Park je ograđen zidomm, a centralni deo parka predstavljaju „Tri prijatelja zime“ - bambus, bor i pupoljak šljive koji simbolizuju integritet, istrajnost i skromnost. U centru parka se nalazi i jezero, a most koji povezuje ostrvo sa ostatkom parka simbolizuje prijateljstvo između Kine i Švajcarske.

Atina

Sa istorijom dugom skoro 3500 godina, Atina je kolevka zapadne civilizacije, dom filozofije, kulture, demokratije i umetnosti. Ipak, Atina nije samo arheološki lokalitet, već grad pun života, okružen sa čak 4 planine i izlazom na Egejsko more.

Akropolj

Prva asocijacija na Atinu, nekada dom Bogova a danas mesto najpoznatijih drevnih hramova stare Grčke - Partenona, Erehtejona, sa čuvenim Karijatidama, kao i hrama Atine Nike. U blizini se nalazi i Akropoljski muzej u kom se nalaze eksponati iz perioda između 7. veka p.n.e. do helenskog perioda.

Arheološke znamenitosti

Najočuvaniji grčki hram, hram Hefesta, boga zanatstva i vatre, sagrađen u 5. veku p.n.e. Hram se nalazi u drevnoj grčkoj agori, najvećoj očuvanoj agori u Grčkoj. 

Tu je i najveće sačuvano pozorište, Dionisovo pozorište, koje poseduje savršenu akustiku i izgrađeno je u 4. veku p.n.e., Hram Zevsa Olimpijskog, koji se nalazi u srcu Atine, kao i Olimpijska baklja.

Brdo Licabetus

Za savršen pogled na Atinu i veličanstveni zalazak sunca, krenite vijugavim putevima na više od 200m visoko brdo Licabetus, na čijem vrhu se nalazi crkva sv. Đorđa, kao i nekoliko kafića i restorana.

Izleti u okolini Atine

Ako želite beg od gradske vreve, u blizini Atine nalaze se ostrva Salamina i Egina, sa prelepim plažama i kristalno čistom vodom. Delfsko proročište i skup pravoslavnih manastira Meteori, u zapadnoj Tesaliji.

Beograd Atina Autobuski prevoz

Najveći trg i glavna ulica u Atini, Sintagma, mesto je gde se nalazi grčki parlament, u građevini koja datira iz 19. veka. Kod parlamenta se svakog dana može videti smena stražara u tradicionalnoj grčkoj nošnji.

Gde putovati u 2021. godini?

Evropske destinacije nude domaćim turistima mnogobrojne prirodne atrakcije i arhitektonska čuda, jedinstvenu kulturu, aktivne dnevne obilaske i bogat noćni život. 

U Parizu ćete spoznati svoj umetnički duh, Cirih će Vam pokazati balans netaknute prirode i modernog grada, a Atina je dom veličanstvene istorije i arheoloških čuda starih i preko dva milenijuma.

Ako želite da upoznate ova tri jedinstvena evropska grada uz povoljne cene autobuskog prevoza, rezervišite autobuske karte za neku od ovih destinacija na vreme.