) posetite ljubljanu uz dva polaska dnevno | AutobuskiPrevoz.com
-

Posetite Ljubljanu uz polaske dva puta dnevno

06/08/2019
Posetite Ljubljanu uz polaske dva puta dnevno

Ukoliko biste želeli da otputujete negde na kratko, a da to ipak bude nezaboravno iskustvo, onda je Ljubljana zaista odličan izbor. Ovaj fantastični grad, prestonica Slovenije, predstavlja mesto gde kultura, tradicija i običaji žive u svakom kutku, urezani u mostovima, fasadama, zidinama starih građevina. Ljubljana je grad koji je savršeno mesto za šetnju dugim popločanim ulicama, koje nude pregršt znamenitosti i zanimljivih priča koje će učitiniti da vam baš on ostane duboko urezan u sećanje.

Vrlo atraktivna destinacija za kraće putovanje, Ljubljana, od sada dostupna jednostavno i lako, uz autobuske polaske čak dva puta dnevno nudi vam mogućnost da upoznate njene najlepše znamenitosti. Za svakog turistu ovde se nalazi pravo istorijsko bogatstvo, koje zaslužuje da se nađe na meti vašeg obilaska kad je ovaj fantastični balkanski grad u pitanju. 

polasci dva puta dnevno do ljubljane

Ljubljana je vrlo inspirativan grad, a da biste je upoznali u pravom svetlu ne propustite da obiđete sledeće znamenitosti:


LJUBLJANSKI DVORAC

Na brdu iznad grada, ponosno već vekovima, stoji čudesni Ljubljanski dvorac. Fascinantno zdanje svakog dana privlači pažnju velikog broja turista, koji su spremni da odvoje i po nekoliko sati kako bi uspeli da zađu u svaki kraj ovog prelepog zamka i da ga do tančina upoznaju. U njemu možete obići Erazmovu kulu, zaviriti u nekadašnje zatvorske čelije, posetiti čudesni Lutkarski muzej, kao i Galeriju Rustika. Na posletku, dovoljno vremena ostavite da uživate u neverovatnom pogledu koji se sa ovog zamka pruža na Ljubljanu. Potrudite se da od vodiča čujete zanimljive priče iz kojih možete saznati da je dvorac tokom istorije menjao svoju namenu i više puta bio stecište vladarskih porodica, zatim vojna bolnica, ali i zatvor. Danas, on predstavlja neprocenjivo kulutrno dobro i veoma posećenu turističku atrakciju. 

autobus do ljubljane


TROMOSTOVJE

Ljubljana je mnogima poznata po velikom broju mostova u njoj. Ipak, jedan koji je vrlo autentičan i koji svojim izgledom privlači veliki broj ljudi svakog dana jeste čuveni most koji nosi naziv Tromostovje, koji je sačinjen od tri mosta ispod kojih protuče hladna Ljubljanica. I za ovaj most, kao i za mnoge druge u Ljubljani, veže se neka interesantna legenda. Za ovaj posve čudni most važi priča da su pekari, koji bi pokušali da svoje mušterije prevare u pogledu težine i kvaliteta hleba za kaznu bacani sa njega u ledenu reku. Narod se  tu okupljao i posmatrao ovaj prizor.

autobuski polasci do ljubljane


TIVOLI PARK

Najveći park slovenačke prestonice, čuveni Tivoli park, nalazi se u neposrednoj blizini samog centra grada. U sklopu parka, nalazi se i Tivoli dvorac, koji predstavlja mesto okupljanja omladine, naročito u toplim letnjim i prolećnim danima. Ceo park je obrastao gustim zelenilom, što predstavlja idealan beg od letnje vrućine i žege, pa je park često ispunjen brojinim posetiocima, naročito porodicama sa malom decom, koja ovde dolaze da se zabave i uživaju. Popularni deo ovog parka jeste i "Put uspomena i drugarstva", staza dugačka preko trideset kilometara, postavljena tačno na mestu gde je nekada bila bodljikava žica kojom je za vreme Drugog svetskog rata bio zatvoren grad. Ukoliko imate vremena, prošetajte, uživajte i opustite se jer je priroda u ovom parku zaista napravila pravi mali raj na zemlji. 


ZMAJSKI MOST

Nekadašnja Ljubljana se mogla pohvaliti lepim drvenim mostom koji je nosio naziv Mesarski most. Ipak, usled zemljotresa došlo je do urušavanja ove građevine, a na njegovo mesto u devetnaestom veku došao je prelepi betonski most, koji je ukrašen figurama zmajeva sa obe strane po čemu je i dobio svoje ime - Zmajski most. 

najpovoljniji autobuski prevoz do ljubljane


PREŠERENOV TRG

Svaki grad ima nešto što ga čini prepoznatljivim. Kada je Ljubljana u pitanju, to je čuveni Prešerenov trg. Sam trg je veoma lepo uređen, a ono što ga čini posebnim jesu i fascinantne zgrade koje ga okružuju. Ime je dobio po čuvenom pesniku, Francu Prešrnu, a krasi ga i prelepi bronzani spomenik podignut upravo u čast ovog poznatog slovenačkog pesnika. Osim trga i statue ovde treba da posetite i franjevačku crkvu, koja je izgrađena još u 17.veku. Ova crkva spada u neke od najposećenijih crkava u Ljubljani.

autobus do ljubljane  1


KATEDRALA SVETOG NIKOLE

Fascinantno zdanje podignuto u čast Svetog Nikole, zaštitnika moreplovaca i ribara, prepoznatljivo je po dva velika tornja i zelenoj kupoli. Ova prelepa građevina sagrađena je još u 18. veku i predstavlja nezaobilazno mesto kad su turističke ture u pitanju. Katedrala Svetog Nikole poznata je po izrezbarenim bronzanim vratima, a unutrašnjost katedrale je vrlo bogata i nikoga ne ostavalja ravnodušnim.


KONGRESNI TRG

Još jedna građevina u Ljubljani koja se definitivno treba naći na mapi vašeg obilaska, takođe je i Kongresni trg. Sagrađen 1821.godine dugi niz godina bio je mesto koje se koristilo za održavanje ceremonija ljubljanskog kongresa. Ovaj trg se može pohvaliti nekim od najbitnijih građevina u gradu, kao što su Slovenačka filharmonija, Univerzitet u Ljubljani, Uršulinska crkva i druge. Prošetajte, obiđite ove zgrade i uživajte u prelepoj prirodi i hladovini koju vam pruža gusto posađeno drveće koje okuržuje ceo Kongresni trg. 

najjeftiniji autobuski prevoz do ljubljane


METELKOVA MESTO

Metelkova mesto predstavlja kulutrni centar u kojem ćete često imati priliku da vidite okupljene mlade ljude koji su ljubitelji pop kulture i svega što ona sa sobom nosi. Upravo ovde se odigrava niz kulutrnih dešavanja, a u njoj se nalaze i poznate umetničke galerije, kafići, ateljei, kao i brojne kancelarije omladinskih organizacija. Ovde možete pronaći i jeftin smeštaj u nekom od hostela za mlade. Nešto po čemu je Metelkova mesto poznato širom Ljubljane i Slovenije jeste i festival savremene umetnosti pod nazivom "Grad žena". 

Ukoliko vam je sve ovo bilo dovoljno da vas ubedi da je vaša sledeća destiancija za putovanje upravo Ljubljana onda je vreme da kupite najpovoljnije autobuske karte od Beograda do Ljubljane i čak sa polascima čak dva puta dnevno, obiđete sve lepote i upoznate istoriju, kulutru i tradiciju Slovenije i naroda koji u njoj živi.