) Putovanje u Beč: austrijska prestonica iz drugačijeg ugla | AutobuskiPrevoz.com
-

Putovanje u Beč: austrijska prestonica iz drugačijeg ugla

13/01/2021
Putovanje u Beč: austrijska prestonica iz drugačijeg ugla

Dom impresivne arhitekture, bogate istorije, kulture, muzike, valcera i velelepnih dvoraca, Beč je u dve uzastopne godine, u 2018. i 2019., izbio na vrh liste najboljih gradova za život u svetu.

Austrijska prestonica je nama poznata i kao drugi najveći grad srpske dijaspore na svetu, odmah posle Čikaga. Beč je takođe iškolovao najveći broj Srba van granica države, među kojima su Dositej Obradović, Vuk Karadžić, Petar Petrović Njegoš i Jovan Jovanović Zmaj.

Dvorčevi Šenbrun, Belvedere i Hofburg, katedrala Svetog Stefana, Stephensplatz i muzej Albertina, samo su neke od čuvenih građevina koje godinama unazad Beč svrstavaju na liste omiljenih destinacija za putovanja. Ipak, Beč krije još mnoštvo atrakcija skrivenih sa tipičnih turističkim mapa ovog grada, koje će Vam pružiti nezaboravne uspomene i učiniti da istinski upoznate austrijsku prestonicu.

Bilo da ste već ranije posetili Beč i smatrate da ovaj grad nema više šta da Vam ponudi, ili da Vas avanturistički duh vuče ka istraživanju neutabanih staza, donosimo Vam 6 nezaobilaznih atrakcija koje morate doživeti u Beču.

Kuća leptira

Tropska klima, netaknuta priroda i vodopad usred Beča? Zvuči nemoguće, ali istina je. Na potezu između Rathausa, čuvene gradske većnice, i Karlove crkve, nepropustite da posetite Kuću leptira.

Ovo jedinstveno mesto nalazi se u stakleniku Hofburga, u jednoj od najlepših zgrada Art Nouveau-a na svetu. Tokom cele godine, u Kući leptira možete posmatrati oko 500 ovih delikatnih letećih insekata, a ako budete imali sreće, možda vidite čak i rađanje jednog od njih.

Wurstelstand Leo

Posebno popularni tokom zimskih meseci i božićnih marketa, štandovi sa kobasicama (i neretko pivom) idealno su mesto za okrepljenje, ali i autentični doživljaj Beča. Štandove sa kobasicama, ali i ostalom raznovrsnom hranom, u Beču možete pronaći bilo gde, od šireg centra do bilo koje turističke atrakcije. 

Ipak, ako želite da doživite pravi duh austrijske prestonice, zaputite se kao Leu. Leo je štand sa kobasicama koji se diči najdužim životnim vekom u Beču - nastao je davne 1928. godine, i do sada je ugostio kako turiste, tako i mnogobrojne poznate lokalce.

Saher torta 

Najpoznatiji bečki desert nastao je 1832. godine, kada je 16-godišnji šegrt, Franc Saher, usled bolesti glavnog kuvara, morao da napravi tortu za specijalne goste kneza Meterniha. 

Iako je ovo remek-delo doživelo uspeh te sudbonosne večeri, ubrzo je palo u zaborav. Saher torta se vraća na velika vrata tek kasnije, kada sin Franca Sahera počinje da je služi u svom restoranu Saher.

Saher torta se sastoji od čokolade kore, fila od džema od kajsija i služi se sa šlagom. Iako je recept prilično jednostavan, smatra se da je tajna originalne saher torte u načinu pravljenja čokoladnog preliva.

Ako želite da probate autentičnu saher tortu, zaputite se u hotel Saher. Cena parčeta saher torte u hotelu iznosi 7 evra - iako je cena pomalo visoka, svakako vredi izdvojiti novac i osetiti originala ukus i deo istorije. 

Pivnica 1516

Pivnica 1516 u centru Beča je kultno mesto, kako kod domaćih gostiju tako i kod turista. Smešteno u samom centru grada, nedaleko od Albertine i Karlsplatza, ova pivnica je čuvena po craft pivu i ukusnim jelima, posebno svinjskim rebarcima sa pečenim krompirom. 

Ako niste ljubitelj rebaraca, ne brinite - izbor jela je veliki i šta god da odaberete, nećete pogrešiti. Pivnica 1516 ima meni i za vegetarijance i vegane.

U pivnici je često gužva, posebno u večernjim satima i prazničnom periodu, te bi najbolje bilo da unapred rezervišete mesto. 

Austrijska nacionalna biblioteka

Možda nećete moći da zaista uzmete knjigu na čitanje, ali sve bibliofile oduševiće imponzantno zdanje Austrijske nacionalne biblioteke. Osnovana davne 1386. godine predstavlja najveću biblioteku u Austriji, sa preko 12 miliona izdanja.

Ispod 20 metara visoke fascinantno ukrašene barokne tavanice čuvaju se zbirke retkih rukopisa i prvih štampanih knjiha koje datiraju još iz 15. i 16. veka.

Takođe, u okviru biblioteke nalazi se više od 200.000 tomova i 4 monumentalna venecijanska globusa prečnika preko 1 metar, a tu se nalaze i muzeji papirusa, globusa i esperanta.

Veliki deo građe Austrijske nacionalne biblioteke je i na srpskom jeziku, a od 2010. godine započet je proces digitalizacije biblioteke tokom kog bi trebalo da se digitalizuje preko pola miliona izdanja.

Cafe Central

Autentični bečki kafe sa dugom istorijom, Central je otvoren 1876. i tokom 19. veka važio je za stecište bečke intelektualne scene. Od 1924. do 1936. bio je mesto okupljanja čuvenog Bečkog kruga, čiji deo su bili najznačajniji mislioci, filozofi i naučnici tog doba.

Među redovnim posetiocima kafea, pored durih uticajnih ličnosti bečke javne scene, nalazili su se i Adolf Hitler, Lav Trocki i Josip Broz Tito. Kafe Central je poznat i po tome što se Sigmund Frojd sa svojim pacijentima često baš tu sastajao na kafi.

Central je nezvanično poznat i kao "škola šaha", pošto je kafe ugošćavao mnogobrojne šahiste koji bi koristili pod kafea kao svoju tablu. Kafe se nalazi nedaleko od Rathausplatza, a cene kafe se kreću od 5 do 7 evra.

Putovanje u Beč

Lociran na samo nekoliko sati vožnje od Srbije i uz pristupačne cene autobuskih karata, Beč je savršena destinacija za sve turiste iz naše zemlje. Čak i ako ste u nekoliko navrata već bili gost austrijske prestonice, Beč nudi pregršt arhitektnoskih, kulturnihi istorijskih atrakcija koje će Vas svaki put iznova naterati da se zaljubite u ovaj grad.

Ako želite da Vaša destinacija za putovanje u 2021. bude upravo austrijska prestonica, rezervišite autobuske karte za relaciju Beograd - Beč po pristupačnim cenama, sa svakodnevnim polascima iz Beograda u 21h, i Beča u 19h. Autobuske karte možete kupiti direktno u agenciji, a moguće je i slanje direktno na Vašu adresu.