) Solun - grad burne istorije, dobrog šopinga i nezaboravnog provoda | AutobuskiPrevoz.com
-

Solun - grad burne istorije, dobrog šopinga i nezaboravnog provoda

26/01/2021
Solun - grad burne istorije, dobrog šopinga i nezaboravnog provoda

Kada pomislite na letovanje u Grčkoj, pomislite na Pefkohori, Hanioti, Tasos, Paraliu, Lefkadu... Solun? Verovatno ne. 

Drugi po veličini i važnosti grad u Grčkoj, koji ima preko milion stanovnika i predstavlja jednu od najvažnijih luka Balkana, Solun je ipak poznatiji po svojoj slavnoj istoriji, bogatoj kulturi i neprevaziđenoj arhitekturi. Iako primorski grad na obali Solunskog zaliva, Solun se nikada nije smatrao turističkom destinacijom za letovanje. 

Ipak, za one koji su svoje letovanje 2021. zamislili nešto dinamičnije i avanturističkije, prava je prilika da se upoznate sa ovim drevnim gradom. Osim mnoštva lokacija koje ne smete propustiti pri poseti ovom gradu, a o kojim ćemo pričati u nastavku teksta, Solun posetiocima nudi uživanje na plaži, šetnje po planini Hortiatis koja okružuje grad, i blagu letnju klimu, u poređenju sa visokim temperaturama tradicionalnih letovališta.

Stoga, Solun je savršena destinacija za aktivno i raznovrsno letovanje, a šta je to što morate da vidite tokom boravka u Solunu, saznajte u daljem tekstu.

Istorija Soluna

Nastao oko 315. godine pre naše ere, Solun je tokom svoja dva milenijuma postojanja svedočio rimskim osvajanjima, mletačkim i vizantijskim vladarima i Krstašima. Grad je skoro 500 godina bio pod vladavinom Osmanskog carstva, a tek 1912. godine, po završetku Balkanskih ratova, dodeljen je Grčkoj.

U Solunu su rođeni Ćirilo i Metodije, misionari koji su širili pismenost i hrišćanstvo među slovenskim narodima. Takođe, ovaj grad bio je i dom Svetom Apostolu Pavlu koji je upravo u Solunu postavio temelje hrišćanstva na ovim prostorima. 

Tokom velikog požara iz 1917. godine izgoreo je veći deo starog dela grada gde su se nalazile drvene kuće, nakon čega je otpočela obnova grada prema savremenim urbanističkim načelima, ali i uz poštovanje istorijskih građevina i spomenika.

Solun poseduje dugu i snažnu vezu sa Srbijom - verovatno najznačnija u periodu između 1916. i 1918. tokom Solunskog fronta, kada je grad poprimio srpski karakter zbog velikog broja srpskih stanovnika i institucija. 

1978. Solun je pretrpeo snažan zemljotres koji je napravio veliku štetu na istorijskim zdanjima, koja su potom obnavljana i deceniju kasnije postala deo UNESCO svetske baštine.

Nezaobilazne znamenitosti Soluna koje morate posetiti

Bela kula

Pola milenijuma stara Bela kula danas je jedan od najvažnijih simbola Soluna. Kula je nekada bila zatvor, a danas je dom Solunskog muzeja, sa čijeg vrha kule se pruža fantastičan pogled na more i ceo Solun. 

Rotonda

Jedinstvena pericentrična rimska građevina čija izgradnja je započeta oko 300. g.n.e. od strane rimskog cara Galerija. Ova građevina bila je sastavni deo ogromnog Galerijevog carskog kompleksa, međutim još uvek nije poznate zašto je tačno ona sagrađena. 

Jedni smatraju da je Rotonda trebalo da služi kao Galerijev mauzolej, koji je umro pre završetka izgradnje i sahranjen daleko od Soluna. Drugo mišljenje jeste da je Rotonda podignuta u čast Kabira, mističnih božanstava rane grčke mitologije, ili pak Zevsu. Tokom vizantijske vladavine Rotonda je pretvorena u hrišćansku crkvu, a nakon otomanskog osvajanja u džamiju. Danas, Rotonda se jednom mesečno otvara kao crkva.

Ano Poli

Veliki požar iz 1917. godine, koji smo ranije u tekstu spomenuli, zahvatio je ceo Solun - osim Ano Polija. Jedini netaknuti deo grada predstavlja idealno mesto za upoznavanje sa tradicionalnim Solunom.

Predivan pogled, mnogobrojne, uske uličice, zanimljive dvospratnice i mirne ulice sa malo saobraćaja odlikuju ovaj stari deo grada. Smatran i za najlepši deo Soluna, Ano Poli nudi prelep pogled na ceo solunski zaliv, kao i mnoštvo zidina srednjovekovne tvrđave i, sada renoviranih, starih kuća, koje potiču jos iz Osmanlijskog perioda. 

Ladadika

Nekada oronula siromašna gradska četvrt Ladadika, danas je boemski deo grada prepun odličnih restorana, barova i noćnih klubova. Ladadika je doživela procvat krajem XX veka kada je ovaj deo grada uz samu luku pretvoren u centralno mesto za izlaske. Ako tražite najukusniju večeru ili najbolje pivo u Solunu, u nekom od restorana i kafića Ladadike ćete ih sigurno pronaći.

Šoping u Solunu

Solun je domaćim turistima poznat kao idealno mesto za šoping, sa cenama pogodnim za svačiji džep. Tržni centri rade od 10 do 22h, a subotom do 20h. Najpoznatiji tržni centri su Jambo tržni centar, udaljen 11km od aerodroma, a nudipristupačne cene kućnih potrebština i opreme, Cosmos tržni centar koji se nalazi 6 kilometara od aerodroma Macedonia, poznat po prodavnicama najvećih svetskih modnih brendova, kao i Mega tržni centar sa velikim izborom odevnih predmeta najvećih svetskih proizvođača.

Aristotelov trg

Centralni trg u Solunu sa kog se pruža fantastičan pogled na more predstavlja savršeno mesto za šetnju ili popodnevnu kafu. U blizini trga nalaze se pijace Kapijano i Modiano, Venizelosova statua.

Ostaci agore i foruma

Kompleks Stare Agore nalazio se u srcu romejskog Soluna, i skoro tri veka bio je administrativni centar grada. Danas, u Solunu možete videti ostatke Agore (starogrčke tržnice,) koja je u 2. veku, po dolasku Rimljana, pretvorena u forum. 

Ovaj arheološki lokalitet poseduje antički teatar, gde se i danas održavaju koncerti.

Plaže u Solunu

Već smo spomenuli da prva asocijacija na Solun nije tipično letovanje, ali to ne znači da ovaj grad nema šta da ponudi i u tom pogledu. Parea je jedna od najlepših plaža Soluna, mirna, čista i pristupačnih cena. Tu je i Agia Trioda, udaljena od Soluna 24km i dugačka nekoliko kilometara. Krasi je čista i topla voda, kao i mnoge atrakcije poput terena za odbojku, restorana i dečijih igrališta. 

Zejtinlik

Sveto mesto u Solunu gde je sahranjeno oko 7000 srpskih vojnika . poginulih tokom proboja solunskog fronta u Prvom svetskom ratu. Jedno od najvećih srpskih vojnih grobalja prostire se na 7.000 kvadratnih km koje je Grčka poklonila. Materijal za gradnju donet je iz Srbije, a čempres sa Hilandara. 

Ime Zejtinlik potiče od pre gradnje groblja, jer je na ovom mesto ranije prodavano ulja, a tokom rata, ovde se nalazila bolnica na otvorenom za srpske ranjenike. Na Zejtinliku se nalazi 2000 mermernih krstova, Mauzolej sa kapelom i kosturnicom, a izgradnja je završena 1936. godine.

Putovanje u Solun

Solun je od Beograda udaljen oko 630km, a kako je veći deo toga autoput, do Soluna se može doći za samo nekoliko sati. Autobuski prevoz do Soluna iz Srbije saobraća nekoliko puta nedeljno, i to iz nekoliko mesta kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, Jagodina, Leskovac, Ćuprija, Aleksinac, i druga. 

Solun je destinacija koju morate posetiti zbog njenog kulturnog i istorijskog bogatstva. Ne propustite priliku da doživite ovaj viševekovni grad i rezervišite autobusku kartu do Soluna po pristupačnim cenama.