) Šta videti u Atini | AutobuskiPrevoz.com
-

Šta videti u Atini

29/07/2019
Šta videti u Atini

Ukoliko želite da upoznate kolevku demokratije, umetnosti i shvatite kakav život su živele daleke generacije pre nas onda treba da posetite čuveni antički grad, Atinu. Ovaj grad je spoj dve krajnosti, s jedne strane ona je jedan od najstarijih evropskih gradova, a s druge strane moderna prestonica Grčke države koja vam može ponuditi pregršt najraznovrsnijih sadržaja. 

U Atini su sačuvani neki od najznačajnijih dokaza civilizacije još iz bronzanog doba, pa se ona smatra gradom koji ima izuzetan značaj za sve ljubitelje istorije i umetnosti. Od Beograda je udaljena oko 1100 km, ali svaki pređeni kilometar biće prava sitnica kada vidite sve što ovaj fantastični grad ima da vam ponudi. 

Ukoliko dođete u Atinu ovo je spisak mesta koja obavezno morate da obiđete:


AKROPOLJ

Za mnoge Akropolj je prva asocijacija kada je Atina u pitanju, čuvena nekadašnja kuća bogova, danas sa ponosom svakodnevno dočekuje turiste iz celog sveta. Ovo poznato sveto mesto svih Grka, uzdigunuto na brdu iznad glavnog grada, Atine, svedoči o istoriji i kulturi kojom se ovaj drevni narod ponosi i diči u celom svetu.

autobuski prevoz atina beograd

Čuveni beli stubovi svakodnevno se nađu na velikom broju fotografija putnika iz čitavog sveta. Proslavljeno brdo, koje se nalazi na 150 m nadmorske visine, među svojim zidinama krije jedna od najznačajnijih arheoloških nalazišta u tom kraju Evrope. Upravo zbog toga se i našao na Unescovoj listi zaštićenih objekata od svetskog značaja. 


PARTENON

Najpoznatije građevine na Akropolju su hramovi Partenon, Propileji, Erehtejon i hram Atine Nike. Partenon je napravljen u čast boginje Atine i predstavlja najsavršeniju starogrčku građevinu. Osim njega tu je i Erehtejon, koji mami uzdahe ljubitelja umetnosti svojim stubovima u obliku ženskih figura. Kada završite sa razgledanjem ova dva hrama, spustite se do kapije Akropolja, Propileja. Tu ćete imati priliku da vidite čuveno rimsko pozorište Heroda Atikusa, koji i danas predstavlja bitno društveno mesto na kom se održavaju veliki koncerti i druga dešavanja.  Da biste posetili ovo i mnoga druga interesantna mesta potrebno je da na vreme rezerevišete najpovoljnije autobuske karte do Atine i prepustite se pravom putovanju kroz istoriju i kulturu grčkog naroda.

autobuske karte do atine

AKROPOLJSKI MUZEJ


Stari muzej se nalazio u centralnom delu Akropolja... Ipak, bogata kolekcija značajnih istorijsko kulturnih spomenika zahtevala je veći i uređeniji prostor. Zbog toga je 2009. godine ovaj muzej dobio novi prostor, nedaleko od starog, u novoj, modernoj zgradi, gde s ponosom svim turistima predstavlja veliki broj veoma vrednih eksponata koji datiraju još iz perioda sedmog veka pre nove ere pa sve do helenističkog razdoblja. 

Osim ovog ne propustite da vidite i Nacionalni arheološki muzej, koji se smatra jednim od najznačajnih muzeja u Evropi, pa čak i na svetu. U njemu se čuva fascinantna kolekcija starogrčkih eksponata, koja broji preko 11.000 eksponata, koje možete videti samo ovde.


TRG SINTAGMA I ZGRADA PARLAMENTA

U samom centru Atine nalazi se veliki trg poznat pod imenom Sintagma koji predstavlja odličnu polaznu tačku kad je obilazak ovog grada u pitanju. Sastavni deo trga jeste prelepa zgrada Parlamenta, koja je stekla veliku popularnost turista i postala prava atrakcija zbog svoje "smene straže" koja se dešava na svaki pun sat.

  ta videti u atini

Grčki vojnici, stražari, obučeni u tradicionalnu grčku nošnju marširaju u već dobro poznatom ritmu, ne obraćajući pažnju na brojnu publiku koja sa oduševljenjem posmatra ovaj jedinstvenu turističku atrakciju. Sve ovo dešava se ispred spomenika Neznanom junaku, a predstavlja definitivno nešto što ne biste smeli da propustite ako se nađete u Atini. Nedaleko odatle smešteni su moderni ekskluzivni restorani i hoteli, kao i Ermou ulica, poznata svim ljubiteljima dobrog šopinga. Uživajte u odličnoj kupovini i uštedite i na prevozu, rezervišite najpovoljnije autobuske karte do Atine i prepustite se šopingu kakav do sada nista doživeli. 


HRAM ATINE NIKE I ZEVSA OLIMPIJSKOG

Mali hram posvećen boginji Atini Niki, nalazi se na Akropolju, a na fotografijama ga svi prepoznaju po čudesnim jonskim stubovima. U njemu možete videti predstavu koja slavi pobedu Grka nad Persijom. Osim njega, tu je i drugo sveto mesto, hram koji je podigunut u čast vrhovog božanstva, Zevsa. Oba hrama su zaista fascinantni istorijski spomenici i zaslužuju da se nađu na vašem spisku kad je obilazak Atine u pitanju. 


STADION PANATINAIKO

Ako čujete reč Kalimarmaro, znajte da se radi o čuvenom starionu napravljenom od prelepog belog mermera, koji je star preko 2500 godina. Atina ga s ponosom predstavlja svim posetiocima, jer je to najveći mermerni stadion na svetu. Danas u njega može da stane čak 50 hiljada ljudi, a poznat je i po tome što su upravo u njemu održane čuvene Olimpijske igre 1896.godine. I danas, stadion Panatinaiko predstavlja mesto okupljanja i održavanja pojedinih koncerata ili drugih kulturnih manifestacija. 

najpovoljnije autobuske karte do atine


TRG MONASTIRAKI

Ukoliko osim istorijskih znamentiosti želite da osetite i tradicionalne ukuse Grčke, onda obavezno morate da dođete na Trg Monastiraki. Na njemu se nalazi veliki broj restorana, koji nude ukusne obroke spremljene po dugo čuvanim receptima, sa domaćim proizvodima poput maslinovog ulja, grčkih začina, sireva, svežeg povrća. Osim njih, tu su i načičkane razne radnjice, suvenirnice, butici u kojima možete kupiti brojne sitnice i uspomene koje ćete dugo čuvati kao lepo sećanje na ovaj pomalo neuredan ali ipak autentičan deo Atine.

autobuski prevoz do atine

PLAKA

Ljubitelji boemskog života koji žude da upoznaju i taj deo grčke kulture ne smeju da propuste da obiđu čudesnu četvrt Plaku. Smeštena podno Akropolja, predstavlja fascinantno mesto sa mnogobrojnim uskim, krivudavim uličicama iz 19-og veka. U njoj možete videti crkve, muzeje, restorane, prodavnice suvenira... Osim toga tu je i čuvena Rimska agora, koja je nekada bila bitan deo političkog života svih Grka. Obiđite i muzeji, koji kriju bogata kulturna dela i eksponate koje možete videti samo u ovom delu Grčke. 

Sve ovo i još mnogo toga krije fascinantni stari grad, Atina. Idealno mesto koje treba da poseti svako ko želi da shvati istoriju, upozna život starih naroda i pronikne u suštinu demokratije i političkih režima koji se i danas nalaze u osnovi velikog broja evropskih i svetslih političkih sistema. Uživajte u svemu što vam ona daruje, kupite povoljnu autobusku kartu do Atine i stvorite neizbrisive uspomene koje ćete sebično čuvati od zaborava dugo godina.