) Švajcarski gradovi od kojih zastaje dah | AutobuskiPrevoz.com
-

Švajcarski gradovi od kojih zastaje dah

02/08/2019
Švajcarski gradovi od kojih zastaje dah

Švajcarska je zemlja prelepih pejzaža i nestvarnih prirodnih lepota. Prva asocijacija na Švajcarsku mnogima jesu satovi, najukusnija čokolada, koju daje čuvena ljubičasta kravica iz Alpa (Milka) i najkvalitetniji sirevi na planeti. Smeštena u samom srcu Evrope, ova fantastična zemlja važi za jednu od najuređenijih zemalja u Evropi, pa i šire. Švajcarske je konfederacija, koja se sastoji od čak 26 kantona, sa glavnim gradom koji nosi naziv Bern. Iako je u Evropskoj uniji, Švajcarska se izborila za svoje pravo da zadrži nacionalnu valutu, franak. 

Svojim većim delom sačinjena je od planina, čuvenih Alpa, koji predstavljaju nepresušan izvor inspiracije, mesto gde se uživa i leti i zimi, ali i koje je zahtevalo od Švajcaraca mnogo truda da bi se ova zemlja učinila pristupačnom i interesantnom kako domaćem stanovništvu tako i velikom broju turista koji svakodnevno posete ovu prelepu zemlju.

autobuski prevoz do   vajcarske

Ukoliko i vi imate želju da bolje upoznate Švajcarsku ovo su gradovi koje morate posetiti.


CIRIH 

Cirih je najveći grad Švajcaske, a ujedno i ekonomsko i kulturno sredite zemlje. Osim toga, on ima značajan finansijski i industrijski potencijal, a predstavlja i jedno od omiljenih mesta turista koji iz celog sveta dolaze da bi videli ovaj prelepi grad i kako bi upoznali sve njegove kulturne, istorijske i druge znamenitosti. Veoma živahan grad, koji broji oko 360 hiljada stanovnika, može se pohvaliti velikim brojem muzeja, izuzetno očuvanim starim gradom, kao i brojnim građevinama koje datiraju još iz srednjeg veka i renesansnog doba. 

autobusom do ciriha

Ukoliko ste ljubitelj umetnosti i istorije, za vas je svakako obavezan obilazak starog dela Ciriha. Smešten između Ulice Bahnhofstrasse i leve obale reke Limat, nalazi se čuveni istorijski deo grada. U njemu je smešten čuveni Muzej lepih umetnosti, koji svim posetiocima predstavlja čuvena dela poznatih svetskih slikara, Kurbea, Manea, Delakroe, Sezana, Van Goga, Salvadora Dalija. Osim muzeja, obavezno posetite čuvenu Gradsku katedralu (Fraumunster) koja je savršen spoj gotike i romantike. Nekada mesto koje je bilo posvećeno svim aristokratskim ženama Evrope, a danas prelapa katedrala koja svedoči o luksuzu i bogatsvu u kojem su nekada uživali istaknuti građani i građanke Ciriha.

Osim toga tu su i prelepe crkve Grosminter, smeštena na samoj obali reke Limat, kao i crkva Frauminster, koja datira još iz 1250. godine, a veoma lako ćete je prepoznati po špicastoj kupoli plave boje. Obavezno obiđite i Švajcarski nacionalni muzej, Muzej igračaka, fascinanatni Zooloki muzej, Zoološki vrt i Muzej Ritberg, koji čuva eksponate iz Azije, Afrike, Okeanije i Amerike. U njemu ćete imati priliku da vidite brojne zanimljivosti kineske, indijske i afričke umetnosti. Sve ovo i još mnogo toga vas očekuje u ovom zaista fantastičnom gradu, samo je potrebno da što pre rezervišete najpovoljnije autobuske karte do Ciriha i prepustite se uživanju.


ŽENEVA

Iako Ženeva nije primarno turistička destinacija, onima koji se odluče da je bolje upoznaju ima šta da ponudi. Grad bogatstva i novca, skupih i brzih automobila na ulicama, užurbana i vrlo moderna... S obzirom da se nalazi na samoj granici sa Francuskoj u njoj su vidljivi francuski uticaji na kulturu, umetnost, muziku. Ukoliko želite da osetite bogatu istoriju Ženeve zavirite u Stari grad, koji se sastoji iz brojnih izukrštanih uličica, a tu je i katedrala Svetog Javana koja predstavlja jedan od simbola ovog grada. Obiđite Muzej Crvenog krsta, palatu Ujedinjenih nacija i zavirite u izloge gde se prodaju skupi satovi poznatih brendova. 

autobusom do   eneve

Fascinantna fontana Jet d'Eau, predstavlja zaista nešto što oduzima dah, a važi i za jednu od najviših fontana u Evropi. Osim nje, tu je i veličanstvena katedrala Svetog Petra sa čijeg se severnog tornja pruža neverovatan pogled na grad i gore pomenutu fontanu, kao i prelepe planine. Cela Švajcarska je poznata po vrhunskim satovima čija vrednost doseže neverovatne sume novca. Onda ne čudi to da upravo u Ženevi postoji takozvani cvetni sat, čiji se brojčanik sastoji od čak 6 500 cvetova, a predstavlja simbol čuvene ženevske industrije satova. On predstavlja zaista pravo remek delo tehnologije, ali i umetnosti. Osim ovoga, tu je i čuveni Cern, najveća svetska labaratorija za istraživanje fizike čestica, kao i Palata nacija, sedište UN od 1966.godine. Ne propustie i čuveni Engleski vrt i muzej Patek Filip. Sve ovo i još mnogo toga očekuje vas u ovom prelepom gradu samo je potrebno da rezervišete najpovoljnije karte od Beograda do Ženeve i maksimalno uživate u ovoj turističkoj avanturi. 


BERN

Ukoliko se opredelite da posetite Bern, onda treba da znate da je njegova najveća turistička atrakcija svakako impersivna Bernska katedrala, koja sa svojom visinom od čak 101 metra predstavlja i najvišu crkvu u celoj Švajcarskoj. Iako unutrašnjost crkve nije impresivna, ono što će vas sigurno ostaviti bez daha jeste fantastičan pogled sa tornja, kao i čuveno Veliko zvono, koje teži čak 10 tona. Da biste uživali u ovom zaista nesvakidašnjem pogledu na ceo Bern pripremite se na dugo penjanje. Osim pogleda, ovde možete videti i neverovatne skulpture koje krase toranj.

autobusom do berna

Zgrada Bundestaga je takođe građevina koja zaslužuje da se nađe na meti vašeg obilaska Berna, jer je upravo to mesto prepuno simbolike, koje će vam približiti istoriju i umetnost Švajcarske. Ispred zgrade je i istoimeni trg, sa velikom fontanom, čiji svaki mlaz zapravo predstavlja jedan od kantona. Za svakog turistu, a naročito ljude koji dolaze iz Srbije, tu je čuvena Ajnštajnova kuća i muzej, koji predstavlja prikaz rada ovog svetski poznatog naučinika i pronalazača. Tu je i dobro poznati Park za medvede, podignut u čast ove, za sve Švajcarce, važne životinje, u kojem se čuvaju medvedi koje posetioci rado obilaze. I na posletku, posetite i Zytglogge toranj, na kojem se nalazi najpoznatiji sat u gradu, a od obližnjeg stanovništva često se može čuti i legenda da je upravo on bio inspiracija Ajnštajnu za stvaranje čuvene teorije relativiteta.  Upoznajte ovaj fantastični grad, kupite najpovoljnije autobuske karte direktno od Beograda do Berna i prepustite se čaroliji.


LUCERN

Svako ko je makar jedno gledao neki film koji je vezan za ovaj zanimljivi švajcarski gradić sigurno je čuo da je najpoznatiji legendarni lik upravo Vilijem Tel. O njegovom značaju govori i činjenica da se upravo njegov lik nalazi na novčiću od 5 švajcarskih franaka. Mnogobrojni turisti koji su željni novih i zanimljivih kulutrno istorijskih spomenika dolaze upravo u Lucerna. On im može ponuditi mnogo toga što će sigurno zadovoljiti sve njihove želje i apetite. Kapela Most je jedan od osnovnih simbola grada Lucerna. Na njemu možete videti brojne slike koje su vezane za određene događaje bitne za celokupnu švajcarsku istoriju. Osim njega, tu je i oktogonalni toranj, koji sa svojom visinom od 34 metra dominira tim delom grada. 

autobusom do lucerna

Ukoliko se nađete u Lucernu nikako ne propustite da vidite jednu od najpoznatijih skulptura na svetu pod nazivom "Umirući lav iz Lucerna", podignut u čast vojnicima koji su izginuli davne 1792. godine. Lucern se takođe može pohvaliti i velikim brojem crkava, od kojih ne smete zaobići Jezuitsku, Franjevsku i crkvu Hof. Svaka od njih ima šta da vam pokaže, pa ćete imati priliku da se upoznate sa različitim stilovima gradnje, ornamentima, arhitekturom. Fascinantna građevina jeste i Musegg, poznat po tri tornja, kao i Vodetni trnovi i Spreur most. Gradska kuća, nosi posenu lepotu, izgrađena je u renesansnom stilu, a pored nje tu je i Ritterscher palata, u kojoj se nalazi sedište današnje gradske vlade. Sve ovo i još mnogo toga vas očekuje u ovom malom, ali zaista fascinanatnom gradu, a sada imate priliku i da po vrlo povoljnim cenama rezervišete autobusku kartu od Beograda do Lucena i putujete bez brige.

 

LOZANA

Mali životpisni gradić Lozana predstavlja centar švajcarskog katona Vaud, a nalazi se na samom Ženevskom jezeru. Lozana je atraktivna turistička destinacija, jer svakom turisti ima mnogo toga da ponudi. Cela Švajcarska je zaista bogata prirodnim lepotama, a ovaj gradić se često u putopisnim reportažama opisuje kao švajcarski San Francisko. U njemu vladaju priroda, lepote, ali je takođe i sedište Međunarodnog olimpijskog komiteta. Kada spojite predivan pejzaž, plava boja jezera, fascinanatni ledeni vrhovi Alpa, a na sve to prelepi zalasci sunca, i vrlo raskošne šume koje plene svojim izgledom. 

autobusom do lozane

Ne propustite priliku da posetite sedište Međunarodnog olimpijskog odbora, i da vidite Olimpijski muzej, koji vam može ponuditi brojne slike, monografije i statue. Jedna od prelepih građevina u blizini je i katedrala Blažene Device Marije.Ona se smatra jednom od najlepših građevina u Lozani i šire. Sa njene kupole se takođe pruža prelep pogled na grad i jezero, a ulaz se ne naplaćuje. Osim obilaska istorijskih i kulturnih ustanova, ne propustite priliku da okusite i gastronomske specijalitete, razne vrste piva kao i fantastične čokolade po kojima je Švajcarska poznata u celom svetu. 

Osim ovih tu su i mnogi drugi gradovi poput Bazela, St. Galena, Lugana... Na vama je smo da se odučite da krenetu u novu avanturu zvanu putovanje. Ukoliko pak vas put do nekog od ovih švajcarskih gradova vodi zbog poslovnih obaveza, tu smo da vam ponudimo najpovoljnije autobuske karte.

Švajcarska je zemlja koja zaslužuje da se nađe na mapi svakog istinskog putnika i turiste. Zbog svog položaja i geografskog izgleda, Švajcarska je kao turistička destinacija posećenija zimi, jer u njoj možete uživati u odličnim ski centrima kojih ima zaista dosta. S obzirom da je voz osnovno prevozno sredstvo, imate mogućnost da se vozite njime gde god poželite, a ono što možete videti se ne može rečima opisati, mora se doživeti. Zato se ne razmišljajte predugo, već rezervišite najpovoljnije autobuske karte do Švajcarske i uživajte svim čulima.