) Top 3 destinacije za leto na crnogorskom primorju | AutobuskiPrevoz.com
-

Top 3 destinacije za leto na crnogorskom primorju

22/01/2021
Top 3 destinacije za leto na crnogorskom primorju

Crna Gora je godinama unazad jedna od omiljenih destinacija naših turista za letovanje. Mala udaljenost, lakoća sporazumevanja i pristupačne cene su inicijalni motivi putovanja na crnogorsko primorje, ali peščane plaže, čista voda i fenomenalan pogled na pučinu Jadranskog mora preobrate svakog posetioca u vernog gosta Crne Gore.

Osim fantastične prirode, crnogorsko primorje je poznato i po raznovrsnoj ponudi aktivnosti, što ga čini idealnom destinacijom kako za porodice željne mira i odmora, tako i za one turiste koji traže dinamiku, avanturu i noćni provod.

Crna Gora letovanje pretvara u jedinstveno iskustvo za pamćenje, jer pored standardnih aktivnosti na letovanju kao što su plaža, sunčanje i kupanje, crnogorsko primorje nudi arhitektnoske, kulturne i istorijske lepote koje ne smete da zaobiđete.

Ako ste već počeli da planirate letovanje za 2021. a na umu kao destinaciju imate Crnu Goru, predstavljamo Vam tri dragulja primorja: Budva, Sutomore i Herceg Novi. U nastavku teksta saznajte šta je to što ne smete da propustite tokom letovanja u ova tri mesta, kao i kako da nabavite pristupačne karte za autobuski prevoz do ovih turističkih centara.

Budva

Budvanska rivijera je centar crnogorskog turizma, poznata po dugačkim, peščanim plažama i bogatom noćnom životu. Takođe, Budva se diči Starim gradom, srednjovekovnom gradskom tvrđavom unutar današnjeg istoimenog naselja, kao i poluostrvom Sveti Stefan, koji važi za najluksuznije letovalište u Crnoj Gori, i jedno od najatraktivnijih na Jadranu.

Među najpoznatijim plažama u Budvi su Slovenska, Ploče, Jaz i Mogren. Ploče je plaža poznata po dnevnim žurkama i glasnoj muzici, dok je Jaz izuzetno prostrana plaža, poznata kao dom Sea Dance festivala i kao jedna od najlepših plaža u Evropi. Plaža Mogren dobila je ime po istoimenom brodolomcu kog su talasi izbacili na ovu plažu, kao jedinog preživelog sa potopljene španske galije, nakon čega je on u znak zahvalnosti sagradio čuvenu crkvu Svetog Antuna.

Zidine Starog grada su podignute za vreme vladavine Mletačke Republike, a najistaknutiji deo Starog grada predstavlja tvrđava Citadela, izgrađena na uzvišenoj poziciji, kako bi osigurala zaštitu za stanovnike. Danas se koristi kao letnja pozornica grada na kojoj se održavaju pozorišne predstave i druge manifestacije, a posetiocima pruža najlepši pogled na ceo Stari grad i more. 

Pored Citadele, u Starom gradu se nalazi i nekoliko crkava, među kojima je najistaknutija katolička Crkva Svetog Ivana Krstitelja, koji se smatra zaštitnikom Budve, a zvonik crkve važi za jedan od najprepoznatljivijih detalja Budve.

Sutomore

Sutomore je malo turističko mesto između Bara i Petrovca, poznato po svojim plažama, jedinstvenoj mikroklimi i pesku sa isceliteljskim moćima. Sitan pesak, bistra voda, ležaljke, suncobrani, cafe barovi i restorani, skuteri, katamarani, sportovi na vodi, mogućnost ronjenja sa opremom - samo je deo onoga što Sutomore ima da ponudi svojim posetiocima. 

Za one turiste koji vole da se upoznaju sa istorijom i arhitekturom grada, tu je i tvrđava Haj-Nehaj. Izgrađena u 15. veku od strane Mlečana, tvrđava se nalazi na nadmorskoj visini od 230m iznad nivoa mora. Sa tri strane, tvrđava je okružena nepristupačnim zidinama i planinama, dok se na četvrtoj strani pruža uzani put do glavnog ulaza ukrašenog krilatim lavom, simbolom Mletačke Republike. 

U Sutomoru možete obići i ostatke manastira Ratac, sagrađenog je u 11. veku, u kom su tokom srednjog veka živeli i pravoslavni i katolički monarsi. Uništili su ga turski osvajači. Danas se mogu vidjeti samo ostaci manastira. U blizini se nalazi i crkva Svetog Dimitrija koja kao i manastir Ratac, predstavlja spoj dve veroispovesti: pravoslavne i katoličke. 

Zahvaljujući svom geografskom položaju, povoljnim cenama i razuđenim plažama, Sutomore je špostalo idealno mesto za letovanje, ali i za dublje istraživanje crnogorskog primorja.

Herceg Novi 

Herceg Novi, ušuškan u podnožju planine Orijen, jedan je od najmlađih gradova primorskog dela Crne Gore, ali ne manjka bogatom istorijom i zapanjujućom raznovrsnošću arhitektonskih stilova, otiscima osvajača pod kojim je ovaj grad bio kroz svoju istoriju: Turaka (Otomanskog carstva), Francuske, Španije, Austrije, Venecije, i Ruskog carstva.

Herceg Novi je poznat po tvrđavi Forte Mare koja datira iz druge polovine 14. veka, zatim po Sat kuli, koju su podigli Turci u 17. veku, tvrđavi Kanli-kula, kao i srpskoj pravoslavnoj crkvi Arhanđela Mihaela koja se nalazi na glavnom trgu u Herceg Novom, ranije zvanom Belavista, što svedoči lepoti koju će posetioci Herceg Novog pronaći u ovom gradu.

Mamula, ostrvo poznato po istoimenoj tvrđavi koja je kasnije služila kao zatvor nalazi se u blizini Herceg Novog, a do kog se lako dolazi brodićem. 

Tu su i mnogobrojna šetališta koja Herceg Novi povezuju sa susednim primorskim gradovima, a najpoznatije je Pet Danica, 7km dugačko gradsko šetalište koje povezuje Herceg Novi i Igalo. 

Herceg Novi se takođe ponosi svojim Starim gradom, koji se doduše, značajno razlikuje od onih u Budvi, Baru i Kotoru. Za razliku od njih, Stari grad u Herceg Novom nije krcat prodavnicama, suvernirnicama, kafićima i restoranima, već pruža jedinstven prozor u srednji vek usled svoje netaknute arhitekture.

Zašto odabrati letovanje u Crnoj Gori?

Crna Gora je fantastičan izbor za letovanje, bilo da putujete sami, sa društvom, ili porodicom. Crnogorosko primorje nudi izuzetnu raznovrsnost ponude, kako u smislu letovanja, tako i za one istraživačkog i avanturističkog duha, željnih da se upoznaju sa lepotama i istorijom ove države.

Crna Gora je takođe čest izbor naših turista zbog lakog sporazumevanja kao i pristupačnih cena autobuskih karata do primorja. Dodatna prednost letovanja u Crnoj Gori jeste blizina gradova, te lako možete da napravite jednodnevni izlet do susednog grada i tako pobliže upoznate lepote crnogorskog primorja. 

Ukoliko želite da leto 2021. provedete u nekim od najboljih letovališta Crne Gore, izvršite već danas rezervaciju svojih autobuskih karata za neku od primorskih destinacija - Budvu, Sutomore ili Herceg Novi. A sve autobuske karte za Crnu goru pogledajte ovde.