) Uskrs 2021. – Putovanje u Budimpeštu | AutobuskiPrevoz.com
-

Uskrs 2021. – Putovanje u Budimpeštu

11/01/2021
Uskrs 2021. – Putovanje u Budimpeštu

2020. definitivno nije bila najbolja godina za putoholike, zbog čega svi ljubitelji putovanja sada polažu nade u 2021. da ispuni njihove pasoše, kofere i srca. 

Ako ste već krenuli da istražujete idealnu destinaciju za uskršnje i prvomajske praznike, koji se ove godine poklapaju, mi Vam nudimo odgovor - Budimpešta.

Prestonica Mađarske je odličan izbor za mini-odmor. Autobuskim prevozom do Budimpešte se stiže za samo nekoliko sati, što Vam ostavlja dovoljno vremena da se upoznate sa veličanstvenom arhitekturom, unikatnom kulturom i raznovrsnom kuhinjom ovog istorijskog grada.

Šta je to što nikako ne smete da propustite tokom posete Budimpešti - saznajte u nastavku teksta.

O Budimpešti

Budimpešta je nastala 1873. godine ujedinjenjem istorijskih gradova Budima i Pešte. Danas ovaj grad broji preko milion i po stanovnika, a u 2019. ugostio je više od od 61 milion turista. 

"Pariz Istoka", kako ga neki nazivaju, jedan od kulturno najvažnijih gradova u ovom delu Evrope, čemu svedoči i veliki broj UNESCO spomenika svetske baštine među kojima su Trg Heroja, Budimski dvorac, Lančani most, ostaci antičkog grada Akvinikuma i brojni drugi.

Budimpešta je od Beograda udaljena 380 km, što je savršenom za prolećno vikend putovanje, jer se autobusom stiže za samo nekoliko sati. U Mađarskoj su u upotrebi forinte, kojih za jedan evro možete kupiti oko 300. Kako je Budimpešta svetski poznat turistički grad, sa lokalcima ćete moći lako da se sporazumete i na engleskom.

Šta obići u Budimpešti?

Titulu "Kraljice Dunava" Budimpešta nije dobila bez razloga - obalu Dunava krase jedinstveni zamkovi i velelepne crkve, kao i ostale građevine i zdanja koje daju unikatnu čar ovom gradu. 

Arhitektura Budimpešte

Zgrada mađarskog parlamenta

Iako je Budimpešta prepuna religijskih i istorijskih zdanja, verovatno najprepoznatljivije arhitektonsko delo jeste zgrada mađarskog parlamenta. Izgrađena u neo-gotskom stilu na peštanskoj strani, izgradnja ove građevine trajala je 19 godina, i dovršena je 1904. Unutrašnjost Parlamenta možete razgledati sa vodičem u toku dana, dok je noću najlepše preći na budimsku stranu reke, kada je zgrada kompletno osvetljena i dominira obalom Dunava. 

Trg Heroja

Jedan od glavnih trgova u Budimpešti jeste Trg Heroja, poznat po monumentalnim statuama vođa sedam plemena koji su Mađarsku, kao i statuama drugih značajnih ličnosti iz nacionalne istorije. Centralni deo trga zauzima 36 metara visok korintski stub, na čijem vrhu se nalazi kip arhanđela Gabrijela. Osim Gradkog parka, u neposrednoj blizini Trga Heroja nalaze se Andrašev bulevar (sa kojim Trg čini deo svetske baštine), Muzej lepih umetnosti, Palata umetnosti, srpska ambasada, zoološki vrt, kao i dvorac Vajdahunjad.

Dvorac Vajdahunjad

Desetominutnom šetnjom od Trga Heroja dolazite do Vajdahunjada, zamka koji predstavlja repliku rumunskih dvoraca. Inicijalno, ovaj zamak je izgrađen od kartona i dasaka prilikom proslave Milenijumske svečanosti početkom 20. veka. Ipak, njegov zanimljiv izgled osvojio je srca stanovnika Budimpešte, koji su tražili da dvorac bude u potpunosti izgrađen. Dvorac se nalazi na obali jezera Városliget, a turisti mogu da iznajme čamac ili pedalinu i tako izbliza pogledaju ovu jedinstvenu turističku atrakciju.

Lančani most

Sečinjijev lančani most, kako glasi puno ime centralnog mosta u Budimpešti, otvoren je 1849. godine i u tada je važio za jedno od najmodernijih inženjerskih čuda. Osim što spaja budimsku i peštansku stranu grada, Lančani most imao je ogroman ekonomski, kulturološki i društveni uticaj, i simbolizuje napredak, nacionalno buđenje i spajanje istoka i zapada. Ukrasi na mostu napravljeni su od livenog gvožđa, a dekorativni kameni lavovi čuvaju ulaz na most.

Ribarski bastion

Deo budimskog dvorca, Ribarski bastion pruža jedan od najlepših pogleda na Peštu, Dunav, mostove, i zgradu Parlamenta. Kula je interesantna po nesvakidašnjem izgledu i arhitekturi. Naziv je dobio po tome što su tokom borbi u srednjevekovnim ratovima, ribari bili zaduženi za odbranu ove strane uzvišenja, a kompleks sačinjava sedam kula koje simbolizuju sedam plemena, osnivača Mađarske. 

Bazilika Svetog Stefana 

Bazilika, poznata i kao Bazilika Svetog Ištvana predstavlja zdanje neoklasičnog stila čija neverovatna arhitektura, veličina, vitraži, ijedinstvena kolecija antikviteta privlače turiste iz raznih delova sveta. Unutar bazilike nalaze se sačuvane ruke prvog mađarskog kralja, Svetog Stefana, a posetioci mogu da se popnu na vrh bazilike odakle se pruža veličanstven pogled na celu Budimpeštu.

Budimski dvorac

Dvorski kompleks mađarskih kraljeva čiji najraniji delovi potiču još iz 13. veka, Budimski dvorac predstavlja jedno od najvažnijih kulturnih, istorijskih i turističkih atrakcija Budimpešte. Ukupna površina kompleksa iznosi neverovatnih 5 miliona kvadratnih metara, a okružuje ga deo grada koji se naziva Dvorska četvrt, prepuna javnih i privatnih građevina srednjovekovnog, baroknog i neoklasičnog stila.

Gurmanska Budimpešta

Brojni specijaliteti Mađarske dobili su svoje varijacije u mnogim zemaljama Evrope, no samo se u Mađarskoj može pronaći autentičan ukus.

Lángos, nadiglo testo prženo u ulju, kod nas poznato kao mekike, u Mađarskoj se jede sa kiselim mlekom i kačkavaljem.

Čuveni Mađarski gulaš se jede kao supa, a gusta smesa na koju smo mi navikli kod njih se zove pörkölt, i jede se sa pirinčem ili testeninom u prilogu.

Pored tipičnog gulaša od teletine, nemojte zaobići ni riblji gulaš - halászlé. Sarma se u Mađarskoj zove töltött káposzta, i nezaobilazno je jelo u mađarskim restoranima. 

Odžak kolač (kürtőskalács), i doboš torta glavni su specijaliteti mađarskih poslastičarnica.

Koje atrakcije ne smete propustiti u Budimpešti?

Osim arhitektonskih znamenitosti, Budimpešta nudi mnoštvo turističkih atrakcija. Budimpešta je poznata po svojim termama, sa bazenima obične kao i vruće termalne vode koja omogućava plivanje na otvorenim bazenima čak i tokom najhladnijih zimskih meseci, a moguće je i noćno kupanje pod zvezdanim nebom. 

Za veličanstven pogled na grad odaberite krstarenje Dunavom ili penjanje na Citadelu koja se nalazi na vrhu Gellert brda. Pored Citadele nalazi se i spomenik Oslobođenja, statua visoka 14 metara izgrađena u čast oslobođenja grada od strane nacista.

U jevrejskoj četvrti nalazi se najveća sinagoga u Evropi, i druga najveća u celom svetu, dok na Central Market Hall-u, glavnoj pijaci u Budimpešti možete pronaći najraznovrsnije, tradicionalne mađarske začine po pristupačnim cenama.

Margitsiget, tj. ostrvo Margaret predstavlja ogromnu zelenu površinu na sred Dunava, površine skoro milion metara kvadratnih. Na ostrvu nema motornog saobraćaja, te je idealno mesto za pronalazak mira od gradske vreve i buke. Pored velikih travnatih površina, na Margitsigetu nalazi se vodeni toranj, japanska bašta sa termalnim ribnjakom, muzička fontana, kao i mali zoološki vrt.

Zašto otputovati u Budimpšetu za Uskrs 2021?

Budimpešta je idealna destinacija za uskršnje vikend putovanje zbog svoje blizine, pristupačnosti cena, i mnoštva atrakcija koje možete da obiđete. Autobuski prevoz do Budimpešte omogućiće Vam udoban i siguran put, uz pristupačnu cenu autobuskih karata, a za užitak u prvomajskim i uskršnjim praznicima potrudiće se jedan od najlepših gradova Evrope.