) Najlepši evropski gradovi koje treba posetiti u proleće i jesen | AutobuskiPrevoz.com
-

Najlepši evropski gradovi koje treba posetiti u proleće i jesen

10/06/2019
Najlepši evropski gradovi koje treba posetiti u proleće i jesen

Da li ste se umorili od svakodnevnih obaveza? Da li bi vam prijao kratak predah od naporne svakodnevice... Ukoliko jeste onda je kratko putovanje pravi način da "napunite baterije" i prikupite novu energiju za nove pobede.

Evropa nudi veliki broj interesantnih destinacija, a u zavisnosti od toga šta volite sigurno ćete naći neku koja će vam privući pažnju. Za putovanje vam ne treba ni mnogo novca, ni mnogo stvari, već samo puno volje i želje za avanturom. Svako novo putovanje predstavlja jedan značajan korak u vašem životu, novo iskustvo koje vam pruža potpuno drugačiji pogled na svet. 

Da biste u potpunosti uživali najbolje je odabrati putovanje autobusom, jer tada ne morate da razmišljate o putu, o vožnji i drugim opterećujućim stvarima, već možete da se prepustite potpunom uživanju u samom putovanju do svog odredišta. 

Ukoliko niste sigurni gde biste mogli da odete na putovanje dajemo vam nekoliko interesantnih predloga za putovanje u proleće i jesen po Evropi.


Budimpešta - grad izuzetnih istorijskih lepota

Budimpešta je glavni grad Mađarske, koji važi za jedan od najatraktivnijih gradova kad je turistički obilazak Evrope u pitanju. Nastala je spajanjem dva manja grada Budima, na desnoj i Pešte, na levoj obali Dunava. Budimpešta se može pohvalitit prelepim mostovima, na čijem izgledu joj mogu pozavideti mnogi poznati evropski gradovi. Upravo oni su zaslužni za grad koji danas poznajemo kao Budimpeštu.

Interesantana činjenica je da Dunav protiče kroz čak četri glavna grada evropskih država i da sva četri imena grada počinju na B. Četiri čudesna grada: Beč, Bratislava, Budimpešta i naš Beograd. Od Beograda udaljena svega nekoliko sati vožnje, Budimpešta je idealna za kraća vikend putovanja. 

Budimpesta_Madjarska.jpg

Ukoliko se dobro organizujete ovaj prelepi grad možete u celosti obići za 2 do 3 dana. S obzirom da je kao i Beograd i Budimpešta imala zaista burnu istoriju, nikako ne treba da propustite da obiđete brojne istorijske i kulturne spomenike.

Svoju avanturu započnite u glavnoj ulici Vaci, gde ćete laganom šetnjom stići do najlepših građevina Budimpešte, čuvenog Kossuth trga i zgrade Parlamenta. Zatim su tu prelepi Andrassy bulevar, koji predstavlja riznicu kulutrnih znamenitosti, poput Opere, Trga Heroja, Milenium spomenik sa čuvenim statuama vođa koji su oslobodili Mađarsku.

Osim toga tu je i dvorac Vajdahunjad, koji svojim intersantnim izgledom privlači mnogobrojne turiste. Osim toga, tu je veliki broj interesantnih mostova, kao i Kraljevski dvorac i Ribarski bastion. Ne propustite i Istorijski muzej Budimpešte i Nacionalnu galeriju Mađarske. 

Ovo je samo deo onog što možete videti ukoliko se opredelite da baš u Budipešti provedete neki od prolećnih ili jesenjih vikenda. Zato predlažemo da odmah rezervišete svoju autobusku kartu za Budimpeštu.


Beč - grad prelepe arhitekture

Beč je prestonica Austrije. On je grad u kojem vam sigurno nikada neće biti dosadno. Ukoliko se opredelite da ovog proleća ili jeseni posetite Beč sigurno nećete pogrešiti, jer on ima mnogo toga da vam ponudi. Odaberite autobuski prevoz do Beča i putujte sigurno, brzo i bezbedno. 

S obzirom da se Beč smatra jednim od najstarijih gradova u Evropi, u njemu su vidljivi uticaji različitih kultura i naroda. Upravo zbog toga se on može pohvaliti velikim brojem arhitektonski bogatih građevina, od kojih izdvajamo palatu Belvedere, Šenbrun, Crkvu Sv. Leopolda i Zgradu Secesije. Osim njih, u Beču postoji veliki broj fascinantnih muzeja, od kojih ne smete propustiti da vidite Muzej istorije umetnosti, Albertina i Mumok muzej. 

Bec_Austrija.jpg

Nakon što ste se dobro izmorili u obilasku svih ovih lepota, predah potražite u nekom od čuvenih velikih bečkih tržnih centara, u kojima se možete okrepiti, odmoriti, a potom i šopingovati po najpovoljnijim cenama, naročito ukoliko su sniženja i popusti u toku.

Ono čime se Beč još može pohvaliti jeste i veliki broj odličnih restorana i klubova, pa ukoliko imate vremena i energije i to vam može učiniti boravak u Beču nezaboravnim.


Prag  - dragulj Evrope

Prag je glavni grad Češke, važi za jedan od najlepših i najočuvanijih gradova istočne Evrope. Grad koji živi punim plućima, svojim romantičnim izgledom privlači veliki broj mladih zaljubljenih ljudi koji žele da provedu nezaboravne zajedničke trenutke.

Ovo je grad koji nudi svakom po nešto i koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ukoliko želite da se potpuno prepustie uživanju opredelite se za autobuski prevoz do Praga i uverite se da je putovanje autobusom visoke turističke kategorije pravo zadovoljstvo

Ukoliko se opredelite da posetite Prag na dva, tri dana ovu su gradske atrakcije koje ne biste smeli da zaobiđete.

Prag.jpg

Čuveni Karlov most, na reci Vltavi, najstrije je sačuvani most u Pragu. Izgradio ga je kralj Karlo IV po kojem je i dobio ime. Predstavlja centralni deo grada, jer spaja stari i novi deo grada. Osim njega ut je i Praški zamak, Katedrala svetog Vida, Astronomski sat, Gradska kuća u Starom gradu, Staro jevrejsko groblje, Sinagoga Jerusalim, Kuća koja pleše, Štefanikova opservatorija. 

Sve ove građevine nose svoju priču, koju ćete imati priliku da čujete ako se opredelite da prvi slobodan vikend provedete baš u jednom od najlepših evropskih gradova, čuvenom Pragu. 


Pariz - grad ljubavi

Jedan od najposećenijih i najlepših gradova Evrope, prestonica Francuske ima mnogo toga da vam ponudi. Bilo da se odlučite da Pariz posetite u proleće ili jesen znajte da će vas u potpunosti kupiti svojom lepotom i romantikom koja izbija iz svakog njegovog delića.

Pariz se često naziva i "gradom svetlosti", jer je jedan od prvih gradova koji je dobio osvetljenje na ulicama, pa su njegovi bulevari već u drugoj polovini 19.veka sijali do tada neviđenim sjajem. 

Danas, Pariz privlači veliki broj turista svojim umetničkim delima, brojnim muzejima i fascinantnoj arhitekturi.

Pariz.jpg

Ukoliko se odlučite da otputujete u ovaj prelepi grad ne propustite da obiđete najposećeniji muzej na svetu, Luvr i uverite se kakvu to tajnu krije čuvena Mona Liza. Osim toga tu je i Natr Dam katedrala, Ajfelov toranj i Trijumfalna kapija. Kad se dobro umorite od šetnje i obilazaka, predah potražite u odličnim francuskim restoranima gde osim u ukusnoj hrani možete uživati i u kvalitetnim francuskim vinima. 

Pri planiranju savršenog vikenda treba da imate na umu i način na koji ćete stići do ovog prelepog grada, a najbolji način da na vreme rezervišete svoju kartu za autobuski prevoz do Pariza po najpovoljnijim cenama. 


Firenca - lepotica Toskane

Ukoliko biste voleli da bar na kratko odete i zaboravite na svakodnevne brige i obaveze, pravi način da se rešite stresa jeste uz čašu kvalitetnog vina u, na primer, Firenci...

Ako vam se ovo čini kao primamljiv scenario onda je vreme da se raspitate o najpovoljijem autobuskom prevozu do Firence i da spakujete kofere. Ovaj grad se s pravom može nazvati gradom umetnika. U njemu obavezno treba da posetite muzeje koji čuvaju vredna dela istaknutih slikara i vajara. Firenca će vam prikazati jedan potpuno drugačiji svet, svet u kojem uživanje nikada ne prestaje.

Firenca.jpg

U svom obilasku krenite od Trga Duomo, koji je srce grada i čuvene katedrale Santa Maria del Flore. Ova građevina svojom impozantnošću privlači veliki broj turista, koji ne mogu ostati ravonodušni kad je takva lepotica u pitanju. Osim nje u je i čuvena Krstionica Jovana Krstitelja, katedrala Santa Marija Nouvela, Danteova kuča, palata Vekio na trgu Sinjorija, Arheološki muzej i mnoga druga prelepa zdanja.

Takođe, imate priliku da otkrijete i čuvena dela Leonarda da Vinčija, Mikelanđela, Rafaela, Ticijana. Nakon obilaska svih željenih turističkih destinacija, opustite se u nekom od fantastičnih restorana i uživajte u tradicionalnim specijalitetima, pasti, pizzi i vinu. 


Trst - grad koji miriše na kafu  

Da li je i vama prva asocijacija na grad Trst kafa ili šoping? Ukoliko jeste onda ste sigurno čuli da se ovaj grad može pohvaliti sa nekim od najboljih kafeterija koje postoje duže od 100 godina.

Ako odlučite da posetite Trst obavezno se prošetajte glavnom ulicom i svratite u Caffe delgi Spach, kojia se nalazi na glavom gradskom trgu i izgrađena je na ostatica čuvenog dvorca Amarina iz 14. veka. Neka to bude vaša polazna tačka za obilazak ovog prelepog italijanskog grada.

Trst.jpg

Nekada jedno od omiljenih šoping mesta, danas grad koji svojim lepotama privlači veliki broj turista. Svoju netipičnu lepotu ovaj grad duguje prelepim građevinama koje odišu austrougarskom arhitekturom. Popularnost je stekla i zbog svog povoljnog položaja i izlaza na more.

Jedna od turističkih atrakcija karakterističnih za Trst jesu najstariji tramvaji u Evropi, pa je pravo uživanje provozati se njima kroz grad. Osim toga tu je i Miramare dvorac, Kanal Grande, Ponte Roso, kao i brdo San Giusto, na kojem možete videti ostatke tvrđave i rimskog foruma, katedrale i središte nadbiskupije. Bilo da se opredelite da posetite ove znamenitosti ili neke koje se vam više sviđaju, jedno je sigurno... Ovo putovanje biće pravi odmor za dušu i telo i odličan način da "napunite baterije" i spremite se za nove životne pobede. Pogledajte cene autobuske karte od Beograda do Trsta.


Solun - grad šopinga i muzeja

Solun je veoma posećen grad u Grčkoj, poznat po velikom broju turista koji svake godine dolaze da bi uživali u odmoru, ali i omiljenom šopingu. Sam centar grada načičkan je brojnim radnjicama, ali i velikim tržnim centrima koji svojim posetiocima često pripremaju brojna sniženja i akcije. Ukoliko ipak ne želite da dragoceno vreme trošite tumarajuči po radnjama, možete ga iskoristiti na mnogo bolji način.

Solun je bogat kulturno istorijskim spomenicima, muzejima, ali i raznim muzičkim festivalima i mestima za ludi noćni provod. Neke od znamenitosti koje biste trebali da obiđete su Bela kula, prošetati šetalištem Nea Paralija, potom na samom kraju šetališta videti prelepu fontanu i čuvene "Solunkse kišobrane".

Solun.jpg

Solun se može pohvaliti sa oko 25 muzeja, a na vama je da u skladu sa vremenom odaberete nekoliko koji se vam učine najzanimljivijim. Ne propustite da bar na kratko predahnete na čuvenom trgu Aristotelous, koji je jedan od najlepših u Solunu. Takođe, čuveno Srpsko vojničko groblje "Zejtilnik" je nešto što vredi posetiti i videti. Ovo su samo neki od predloga, pa vi procenite šta biste vi još voleli da vidite. Da biste uživali u svim čarima ovog prelepog grada, na vreme se rezervišite najpovoljnije autobuske karte za prevoz do Soluna.

 

Atina - grčka boginja i ponos svih Grka 

Glavni grad Grčke i mesto gde spavaju bogovi, čuvena Atina. Mnogobrojne priče ispričane o ovom gradu još pre nekoliko vekova i dalje žive i prenose se sa kolena na koleno, iz anala u anale.

Ipak, da biste osetili posebnu energiju koja tamo vlada najbolje je da potražite najjeftiniji autobuski prevoz do Atine i tamo provedete vikend ili nekoliko slobodnih dana. Atina je pravo mesto za sve ljubitlje arheologije i umetnosti. Ta činjenica ne čudi, jer su upravo njenim ulicama šetali poznati filozofi i umetnici, a smatra se i kolevnkom demokratije. 

Atina.jpg

Ukoliko se nađete u Atini napravite detaljan plan obilaska, kao ne biste propustili da vidite neke od značajnih mesta. Prvo na šta biste trebali da ciljate jeste čuveni Akropolj, zatim Partenon, Propileji, Erehtejon, Hram Svete Nike, Hram Zevsa Olimpijskog... Ima još mnogo mesta koja zaslužuju da se nađu na vašem spisku za obilazak, pa se s obzirom na vreme potrudite da se što bolje orgnizujete i stignete da vidite od svega po malo.

Ipak, nije u Atini sve u istoriji i umetnosti. Grci su poznati i kao odlični ugostitelji, a njihovo maslinovo ulje je jedno od najkvalitetnijih u Evropi. Zato nakon šetnje, uhvatite malo vremena da probate čuvene grčke specijalitete i ne propustite da se počastite tradicionalnim pićima i dezertima. Jednostavno, radite sve što vam prija i doživite Atinu svim čulima. 


Berlin - grad prelepih mostova

Ukoliko niste do sada posetili Berlin, znajte da je to još jedan grad koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Iako je putovanje autobusom do Berlina poprilično dugačka relacija uz autobuse visoke turističke kategorije to putovanje biće prijatno i ugodno iskustvo.

Ono što vas može iznenaditi kada je Berlin u pitanju jeste činjenica da on ima više mostova nego Venecija, čak preko 1700. Upravo zbog toga je jedan od najboljih načina za obilazak grada korišćenje rečnog brodića koji svakog dana prevozi na stotine radoznalih turista. Sa njega možete posmatrati najdužu uličnu galeriju na svetu, koja se nalazi na čuvenom berlinskom zidu na istoku grada.

Berlin.jpg

Osim toga tu je i veliki broj građevina od kojih neke poput Brandeburške kapije predstavljaju simbol grada Berlina. Takođe, Pariski trg, Rajhstag, Aleksanderplac, Berlinska katedrala, Postdamer plac ili trg i Dvorac Šarlotenburg moraju naći mesta na vašoj mapi obilaska ovog prelepog grada. Kao i druge evropske metropole ni Berlin ne zaostaje kad je u pitanju kultura i umetnost, pa je grad ispunjen brojnim muzejima, koji zaslužuju vašu pažnju. Uživajte u pogledu na neke od najlepših mostova u Evropi dok nakon napornog obilska uživate u nekom od najboljih restorana u samom srcu Berlina.  


Minhen - glavni grad Bavarske pokrajne 

Minhen je treći po veličini grad u Nemačkoj republici. Danas moderan i kosmopolitski grad sa preko 2 miliona stanovnika u istoriji je preživao procvate, ali i ogromne patnje i razaranja. Ono što ostavlja najjači utisak na turiste koji posete ovaj prelepi grad jeste njegova bogata arhitektura i čuveni Oktobarfest, koji je omiljeno dešavanje među ljubiteljima kvalitetnog piva. Minhen je poneo titulu jednog od 100 svetstkih mesta koje svaki ljubitelj putovanja treba da poseti.

Minhen.jpg

Ukoliko se odlučite da u jesen ili proleće odete na kratko putovanje, potrudite se da na vreme rezervišete autobusku kartu za Mihnen i da uživate ne samo u obilasku grada, već i u bezbednom i sigurnom putu. Minhen je grad koji živi punim plućima, grad se može pohvaliti izuzetnom arhitekturom, kao i velikim brojem muzeja i spomenika kulture.

Ipak, od njega možete očekivati i još mnogo toga. Ludi noćni provod, zabava, zeleni parkovi, sport i veliki broj vrsta piva čine ga posebno interesantnom destinacijom za mlađu populaciju. Posetite Čuveni glavni trg Marienplatz, Crkvu Svetog Petra, Crkva Svetog Majkla, Dvorce Bavarske - Nimfenburgšku palatu, Kapiju pobede, Engleski vrt, Pivnicu Hofbrauhaus i čuveni festival piva- Okotobarfest. Spojte lepo i korisno i prepustite se potpunom uživanju, jer ovaj prelepi evropski grad to zaslužuje. 


Amsterdam- grad neponovoljivog iskustva

Grad za koji su svi čuli, da li po zbog njegovih prirodnih lepota, zbog istorijskih građevina ili želje za nekim potpuno novim doživljajem provoda, ljubavi i sličnih iskustava Amsterdam je sigurno jedan od najinteresantnijih gradova Evrope.

Osim što je glavni grad Holandije, ovaj grad je i turistički centar zemlje. Vrlo zanimljiva destinacija za putovanje svih turista iz Evrope, pa tako i naših, najčešće mladih ljudi. Iz Beograda do Amsterdama postoje redovne autobuske linije, a vi se potrudite da na vreme rezervišete svoju autobusku kartu za Amsterdam

Amsterdam.jpg

Holandija je u celom svetu poznata kao zemlja širokih shvatanja i mesto gde je sve dozvoljeno. Mnoge aktivnosti koje su u drugim evropskim gradovina nezakonite imaju svoje regularno mesto u Amsterdamu. Ovde je prostitucija legalizovana, pa u svim njenim čarima možete uživati u Kvartu Crevene Svetlosti. U jednom od najstarijih delova grada smešten je veliki vroj sex šopova i kockarnica, javnih kuća, a odmah nadomak njih svoje mesto imaju i zanatlije, policajci i druge vrste zanimanja. Niko nikome ne smeta, svi su u odličnim odnostima, jer svako vodi računa o svom poslu i ne meša se u  druge delatnosti.

Ovde možete u takozvanim coffeshopovima bez ikakve bojazni od zakonskih kazni koristiti marihuanu, što je Amsterdam izdvojio kao mesto potpune nirvane, različito od bilo kog drugog grada u Evropi. Osim toga tu je i veliki broj pivnica, polja lala i čuvene holandske vetrenjače. Na vama je samo da odaberete šta je ono što biste vi voleli da probate, osetite i iskusite. 


Bratislava - grad prelepe arhitekture

Bratislava je glavni grad Slovačke, koji svojim arhitektonskim građevinama svake godine privlači veliki broj radoznalih turista. Ovaj očaravajući grad predstavalja odlučnu destianciju za putovanje u proleće i jesen, jer su tad prijatne temperature i možićete da u potpunosti uživate u svakom trenutku provedenom u njemu. Ovaj grad interesantan je i po tome što se nalazi na tromeđi između Slovačke, Austrije i Mađarske. 

Bratislava.jpg

Ako se olučite za posetu Bratislavi ne propustite da vidite čuveni Bratislavski zamak, koji je jedan od simbola slovačke prestonice. Pored njega tu je i neizostavno Slovačko narodno pozorište, zatim Most Slovenačko narodnog ustanka, Predsednička palata, Nadbiskupova palata, Crkva Svete Elizabete, Most Apolo, Mihaljska kapija, Glavni trg, Statua Napoleonovog vojnika i mnogi drugi. Bratislava osim svih ovih građevina može da se pohvali i bogat noćni život, ali i veliki broj kafića i restorana koju nude mogućnost za dnevnu zabavu. Izaberite samo tip kluba koji volite, vrstu muzike i prepustite se. Verujemo da će vam svaki trenutak proveden u ovom prelepom gradu biti raj za sva čula, pa predlažemo da odmah rezervišete svoju autobusku kartu za Bratislavu.